Új keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a PTE Klinikai Központja

A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró új, keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóváhagyásával, az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében – tudtuk meg a Pécsi Tudományegyetem közleményéből.

A keringés- és légzéstámogató technikák közül az ún. extrakorporális membrán oxigenizáció (ECMO) széles körben alkalmazott az intenzív osztályokon. A szív pumpafunkciójának támogatására a „vaECMO”-t használják a szakemberek, míg légzéstámogatásra a „vvECMO” készülékek alkalmasak. A most beszerzett két új, ultramodern készülék mindkét funkcióra alkalmas, értékük együttesen valamivel több, mint százmillió forint.

– Az új ECMO készülékek a progresszív betegellátás bázisán az orvosképzés és szakorvosképzés színvonalának további emelése mellett a tudományos és kutatási lehetőségeket is bővítik – fogalmazott a közleményben Miseta Attila, a PTE rektora.

Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinikájának igazgatója arról beszélt, hogy a Covid járvány idején számos ilyen kezelést alkalmaztak a Koronavírus Ellátó Központban,
hagyományos lélegeztetési technikával nem uralható, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél.

– „Az időben elkezdett ECMO kezeléssel jelentős esélyt adunk a betegnek a túlélésre, még igen súlyos Covid fertőzés esetén is – tette hozzá Cziárki. – Az új készülékekkel megduplázódott klinikánk ECMO kapacitása, így nemcsak a Szívgyógyászati Klinikán fekvő, súlyos keringési állapotú betegek kezelésére, hanem a COVID intenzív osztályon is tudjuk párhuzamosan használni ezeket a készülékeket.

A közleményből az is kideült, hogy az eseményen ott volt Hoppál Péter országgyűlési képviselő, és Kővári János, megyei fenntartható városfejlesztési biztos, akik köszönetet mondtak az egészségügyben dolgozók heroikus küzdelméért, amelyet a világjárvány ellen folytattak, és folytatnak.