Új kiállítások nyílhatnak sok-sok múzeumban

Marcus Aurelius feje

Két nagy pályázati program keretében 506 millió forintos összeg áll rendelkezésre a muzeális intézmények támogatására – jelentette be a kultúráért felelős államtitkár szerdán Komlón.

hirdetés

Hoppál Péter hangsúlyozta: az idén tizennégy éves Kubinyi Ágoston Program keretében 370 millió forint áll rendelkezésre az intézmények részére az állandó kiállítások felújítására, új kiállítási akciók létrehozására és infrastruktúra-fejlesztésre. Az idén harmadszor meghirdetett járási székhelyi múzeumok szakmai támogatását célzó programban pedig 136 millió forintos összegre lehet pályázni a műtárgyak környezetének javítására és a gyűjtemény-feldolgozást segítő szakmai munka fejlesztésére – fűzte hozzá.

A Kubinyi-program esetében május 24-ig, a járási székhelyi múzeumok támogatásaira május 11-ig lehet pályázni –hívta fel a figyelmet a politikus, aki hozzátette: azok elbírálása július végéig meg fog történni. Mint kifejtette, a kulturális államtitkárság arra törekedett, hogy a pályázati keretek egymást kiegészítő lehetőségek legyenek, amelyek figyelemmel vannak a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatok célkitűzéseire, így az intézmények különböző fejlesztési terveiket több forrásból tudják megvalósítani.

A Kubinyi-program eredményeire térve Hoppál Péter felidézte: azokon eddig 448 pályázat nyert, tavaly 130 pályázat érkezett e támogatási formára.

A komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben rendezett sajtótájékoztatón az államtitkár felelevenítette, hogy az intézmény állandó bányászati kiállítását ugyancsak a Kubinyi-program hárommillió forintos támogatásával tudta megújítani. Hoppál Péter azt is elmondta, hogy az ország 816 muzeális intézményben egy év alatt tízmillió látogatót regisztráltak.