Páva Zsolt fölényesen nyert

Pécsett négyen indultak a polgármesteri székért, s 19 egyéni választókerületben szinte mindenhol – négy kerület kivételével – négy képviselő közül lehetett választani. A Fidesznek 19 egyéni képviselője lesz az új testületben, Páva Zsolt polgármester folytatja a megkezdett munkát. Az MSZP “nem veszekedős ellenzék” akar lenni, az LMP részben elégedett, a Jobbik szerint elfáradtak a szavazók – önkormányzati választások 2010-ben.

hirdetés

KLIKK A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT!

Frissítve (22:53)

Páva Zsolt polgármester közölte, sajátos volt a helyzete más városvezetővel szemben, mert neki másfél esztendeje volt az önkormányzati választások előtt, ám véleménye szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy lehet másképpen is politizálni, s a pécsiek véleményét kérve dolgozni.

Folyatják a megkezdett munkát, vannak folyamatban lévő ügyek, ugyanakkor a munkahelyteremtés lesz az egyik kiemelt feladatuk, hiszen 12 éve nem volt Pécsett ilyen irányú program – mondta Páva Zsolt. A városvezető szerint mivel a korábbinál kevesebb képviselő foglal majd helyet az új közgyűlésben, ezért több feladat hárul egy-egy testületi tagra, s ez több munkát is igényel majd.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy két főállású alpolgármester tevékenykedik majd a testületben, ám egyelőre neveket nem említett.

Frissítve (21:23)

A következő közgyűlést Páva Zsolt polgármester vezetheti. Mellette 19 egyéni körzetben győztes képviselő segítheti munkáját a Fidesz-KDNP színeiből. Listáról négy MSZP-s, valamint két-két Jobbikos, illetve LMP-s képviselő foglalhat helyet a testületben.

Frissítve (21:18)

Meixner András, az MSZP vezette Baloldali Összefogás polgármesterjelöltje a voksok alig több mint 90 százalékos feldolgozottságánál sajtótájékoztatón értékelte az eredményeket, amely szövetségük számára a kompenzációs listáról négy képviselői helyet hozott. A szocialista jelölt kevésbé az eredményt, inkább a részvételi arányt tartotta meglepőnek.

Mint fogalmazott az utóbbi két év „sorozatos szavazásai” távol tartották az urnáktól a választásra jogosultakat, s a városban sem volt érezhető, hogy vezetőváltó hangulat lenne. Meixner András már nem sokkal fél kilenc után gratulált Páva Zsolt megválasztott polgármesternek, további jó munkát kívánva neki. A következő négy évben a szocialista párt átalakítására, átszervezésére helyezik a hangsúlyt, úgy vélik ennek az időnek elégnek kell lennie egy szerethető, becsülhető MSZP létrehozására, amely folyamat végén meg tudják győzni az embereket arról, hogy programjuk jobb, mint politikai ellenfeleiké.

– Köszönjük azoknak a választóknak a támogatást, akik ebben a nehéz helyzetben is mellénk álltak, s ígérjük, hogy képviselni fogjuk őket a közgyűlésben. A többi pécsi polgárnak pedig azt ígérjük, hogy együttműködő partnerek kívánunk lenni, nem pedig veszekedős ellenzék, mivel a városnak összefogásra van szüksége – összegzett a jelölt.

A következő időszakban még egyeztetések jönnek, amelyek után kiderül, hogy a képviselőik milyen funkciókat, területeket kapnak – tette hozzá.

Frissítve (21:12)

A Lehet Más a Politika részben elégedett az eredménnyel. Mint azt Keresztes László Lóránt, a szervezet polgármesterjelöltje elmondta, az alacsony részvétel nem kedvezett nekik. A jelölt azt mondta, nem járult annyi LMP-szavazó az urnákhoz, mint tavasszal.Ezt annak tudja be, hogy az őszi választás előre lefutott volt, s az emberek inkább csak legyintettek. Saját eredményéről szólva azt mondta, elégedett, hogy megelőzte a Jobbik jelöltjét. A közgyűlésbe nagy valószínűséggel két tagot juttathatnak be, mondta, ők pedig minden tekintetben a nyilvánosságért fognak harcolni.

Gyimesi Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármesterjelöltje úgy fogalmazott az alacsony részvételi arány az jelzi, hogy elfáradhattak a választók Pécsett, hiszen a városban több választás is volt az elmúlt hónapokban. A mozgósításról szólva azt mondta: ennyi pénzük volt, ennél több embert nem tudtak urnához csábítani. Gyimesit megelőzte az LMP jelöltje is, amivel kapcsolatban Gyimesi úgy fogalmazott: arányaiban a Jobbik ennek ellenére javított helyzetén a tavaszi eredményekhez képest. A feltehetően a közgyűlésbe jutó két képviselővel kapcsolatban leszögezte: ők így is az eredeti program megvalósításáért tesznek majd.

Frissítve (20:57)

Bánki Erik, a Fidesz dél-dunántúli regionális igazgatója szerint rendkívül megtisztelő ez az eredmény, s azt mutatja, hogy jó úton indultak el tavaly májusban, mikor Páva Zsoltot választották meg a pécsiek városvezetőnek. Hozzátette, a politikai fordulat az hozta, hogy városvezetés nem uralkodik a pécsieken, hanem szolgálja az itt élő embereket, a pécsiekkel együttműködve, velük közösen hajtja végre a programot, s polgármester teljesítménye is meggyőző volt.

Az alacsony részvétel kapcsán úgy vélekedett: az országos adatokat látva azokban városokban – így Mohácson, s Pécsett – mentek el kevesebben szavazni, ahol „nem volt tétje” a választásnak, azaz elégedettek voltak a városvezetés munkájával, s nem akartak változtatni. Szerinte a Fidesz bázisa megmaradt, a baloldal szimpatizánsai maradtak otthon.

Frissítve (19:28)

Az urnák lezárása után röviddel kiderült: Páva Zsoltnak (Fidesz-KDNP) hatalmas, bőven hatvan százalék feletti eredménye lehet, míg Meixner András (MSZP-Baloldali Összefogás) húsz, Keresztes László Lóránt (LMP) és Gyimesi Gábor (Jobbik) hat-hét százalék körül áll.

Frissítve (17:55)

Az utolsóra közölt, 17:30-as adatok tanúsága szerint a szavazásra jogosultak 41,22 százaléka ment el szavazni megyeszerte, míg Pécsett csak 29,21 százaléknyian éltek jogukkal. Négy éve ugyanezek a számok 48 illetve 41 százalékos arányról tanúskodtak ugyanebben az időpontban.

Frissítve (15:28)

A 15 órai adatok szerint a baranyai részvétel 31,06 százalékon állt. Ezzel szemben a pécsi választásra jogosultak mindössze ötöde, 21,95 százalékuk élt eddig jogával. Négy éve ebben az időpontban a megye lakosainak közel 36, a város polgárainak több mint 31 százaléka szavazott már. Négy éve megyei szinten 54, városi szinten 47 százalékon állt meg a mutató este hétkor.

Frissítve (13:35)

A megyében 13 óráig a szavazásra jogosultak 23,02 százaléka ment el szavazni. Négy évvel ezelőtt eddig az időpontig a választók 28 százaléka már leadta voksát. Pécsett 16,85 százalékos volt a részvétel, ami 8 százalékponttal kevesebb, mint négy éve.

Frissítve (11:22)

A választási iroda adatai szerint Baranyában a választásra jogosultak  16,67 százaléka adta le voksát. Négy évvel ezelőtt több mint 20 százalékos volt már a részvétel ebben az időpontban.

Frissítve (10:35)

Almamelléken egy ember a szavazóhelyiség előterében lett rosszul, a szavazatszámláló bizottság mentőt hívott.

Frissítve (09:12)

A választási iroda adatai szerint Baranyában a választásra jogosultak  7,08 százaléka adta le voksát. Négy évvel ezelőtt közel 9 százalékos volt már a részvétel ebben az időpontban. Rendkívüli esemény egyelőre nem történt a megye és a város szavazóköreiben.


Hirdetés

Comments are closed.