Új közösségi ház jöhet létre Pécsszabolcson

Megvizsgálja a város, hogy mi módon lehetne közösségi házzá átalakítani a 2004-ben bezárt pécsszabolcsi iskola épületét. A helyiek már jelezték: egy újonnan létrehozott egyesület segítségével később működtetnék is az épületet, amelyre nagy igény mutatkozik a városrészben élők részéről.

hirdetés

Nézzen körül az egykori iskolánál! Galéria! KLIKK IDE!

Nagyon sokat jelentene a pécsszabolcsiak számára, ha saját közösségi házuk lehetne. Mindezt az a két nap alatt összegyűjtött félezer aláírás is mutatja, amelyet a templom melletti, részben már felújított, egykori iskolaépület megmentéséért gyűjtött az idén alakult civil szervezet.

Mint azt Belányi Lajosné, az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület nevében elmondta, azért alakították meg a civil szervezetet, hogy az egyébként is összetartó helyiek még erőteljesebben képviselhessék szándékaikat. Hangsúlyozta: nincsenek nagy igényeik, szeretnének egy közösségi házat, ahol összejöhetnek, programokat tarthatnak.

Erre nyújthat megoldást, ha a 2004-ben bezárt iskola elhagyott épületét felújítják, s közösségi funkciókkal látják el. A kétszintes, nyolcszáz négyzetméteres épületet már korábban megerősítették, tetőszerkezetét felújították. A munka azonban félbe maradt, így jelenleg vakolatlan falak, kivert nyílászárók fogadják az egykori falu központjába érkezőket.

A város önkormányzata is kész beállni a kezdeményezés mögé, mondta Páva Zsolt lapunknak. Az épületet ezért Merza Péterrel, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatójával és Oszoli Dénessel, a terület önkormányzati képviselőjével is bejárták.

Mint azt a polgármester elmondta, megvizsgálják, mi módon segítheti a város a helyiek elképzeléseit; elsősorban uniós vagy hazai pályázati forrást szeretnének igénybe venni az épület felújításához. „Mindenképpen az a cél, hogy a helyi közösségek erősödjenek Pécsett, ehhez pedig fontos, hogy megfelelő tér álljon rendelkezésükre a közös eseményekhez, programokhoz” – így a polgármester.

Merza Péter lapunknak azt mondta, elsődlegesen állapotfelmérést hajtanak végre az épületen, majd a tervezett funkciókat veszik számba. Ha mindezek rendelkezésre állnak, megvizsgálják, hogy milyen típusú pályázaton lehetne forrást találni a munkálatokra. Azt mondta, ha lesz ilyen lehetőség, reális esélye van annak, hogy jövőre útjára indítják a projektet.

Oszoli Dénes, a terület önkormányzati képviselője, egyben a városfejlesztési bizottság elnöke lapunk kérdésére elmondta: az épületben akár helyet kaphatna háziorvosi rendelő és gyógyszertár is, így a közösségi funkciók kiegészülhetnek egyéb tevékenységekkel is. A cél, hogy egy működő, a helyieket szolgáló ház legyen az egykori iskola épületéből a közeljövőben.