Új közösségi tér nyílt György-telepen

Pécs leginkább leértékelt lakóterületén, György-telepen erősíti tevékenységét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szervezet segítségével, a helyi lakosokkal együttműködve itt egy négylakásos sorházban alakítottak ki közösségi teret tízmillió forintból.

hirdetés

Nézzen képeket! KLIKK IDE!

A hétfőn átadott új közösségi tér egy, a pécsi önkormányzat által felajánlott négylakásos sorházban jöhetett létre a szeretetszolgálat áldozatos munkájának köszönhetően. Az előzményekhez tartozik, hogy a máltaiak immár négy éve indították el a város peremén elhelyezkedő, erősen szegregált településrésznek számító György-telepen a Jelenlét programot.

Ennek során a helyi, szegénységben élő közösség tagjaival együttműködve igyekeznek elősegíteni a terület rehabilitációját. A folyamatos jelenléten alapuló szociális munkának ez idáig a telep egyik sorházában található 28 négyzetméteres lakás adott otthont, itt folyt két szociális munkás irányításával a közvetlen segítségnyújtás. A szociális adminisztrációban, a hivatalos ügyek intézésében nyújtottak segítséget; gyermekfoglalkozásokat tartottak, tanulószobát működtettek, szabadidős programokat szerveztek.

A tavaly rendelkezésükre bocsátott új ingatlant a szeretetszolgálat pályázati és saját erőforrásokból felújította. Bevezették a vizet, kialakították az irodahelyiséget, egy nagyobb, közel ötven fő befogadására alkalmas közösségi teret.

A Jelenlét program munkatársai az eddig bevezetett és megszokott tevékenységeken túl mostantól új szolgáltatásokkal is várják György-telepről és a Hősök tere környékéről a hozzájuk forduló rászorultakat. Működik többek között Baba-mama klub, filmklub, közösségi rendezvények folynak, s esetenként mosási lehetőséget is biztosítanak az épületben.

A ház hivatalos átadásán részt vett Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, s Moór Eszter, az önkormányzat népjóléti bizottsági elnöke is.