Új közösségi tér pszichiátriai betegeknek

Egyedülálló fejlesztést hajtottak végre a közelmúltban a Pécsett működő Integrált Nappali Szociális Intézményben. Az Apáca utca 12-ben megnyitották a pszichiátriai betegek nappali ellátásának otthont adó létesítményt.

hirdetés

„Ez egy történelmi hely, s egy történelmi pillanat” – fogalmazott Csizi Péter, a népjóléti bizottság elnöke, parlamenti képviselő a „Kapcsolat Klub – Közösségi Ház” nevet viselő intézmény megnyitóján. Mint a politikus emlékeztetett rá, az épület egykor a mindenkori polgármester lakhelyéül szolgált, s még a szociális területen maradandót alkotó Esztergár Lajos pécsi polgármester otthona is volt.

Most az önkormányzat segítségével teljesen felújították, bebútorozták a házat, s segítségével egy régóta megoldás után kiáltó probléma oldódhat meg. Az épületben ugyanis ezentúl a pszichiátriai betegek nappali intézménye működik majd, hogy ezzel is megkönnyítsék a lelki sérültek társadalomba való visszaillesztését, a betegek újraépítését.

Dr. Bender Zsuzsanna, a Szigetvári Városi Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályának vezetője úgy fogalmazott: a közösségi pszichiátria szemléletére alapozva indíthatják itt el az új klubot, Baranyában elsőként.

Gordos Erika, a Szigony Alapítvány elnöke elmondta: országos tekintetben is ritkák a nappali ellátó intézmények a pszichiátriai területen, így igazi hiányterületen történik a pécsi fejlesztés. Budapesti tapasztalataival kapcsolatban elmondta: a betegek igénylik a közösségi tereket, a társas kapcsolatokat, hiszen nem mindegyiküknek adatik meg a családi légkör, a barátok.

Hangsúlyozta: a lelki sérültek gyógyítása nem történhet egyik napról a másikra; sok energia-befektetést, törődést igényelnek a betegek. Ezért is nagy szó, tette hozzá, hogy Pécsett áldoznak rájuk, s igyekeznek segíteni rajtuk.