Új légibázisok jönnek

Egy kiírás előtt álló európai uniós pályázat keretében mintegy 600 millió forintból négy új légibázis kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a parlament honlapján közzétett válaszában.

hirdetés

Az államtitkár Balog Zoltán miniszter megbízásából válaszolt Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő A jövőben is biztosítottak lesznek-e a légimentés feltételei? című írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működik a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., amely a légimentési feladatok ellátását jelenleg hét légibázisról hét géppel végzi. A bázisok közül három – a balatonfüredi, a szentesi és a budaörsi – “minden szempontból kielégíti a folyamatos üzemelés támasztotta követelményeket”. A másik négy bázis – a sármelléki, a pécsi, a miskolci és a debreceni – jelenleg bérleményként üzemel, ezek kiváltása érdekében tervezik a négy új bázis kialakítását.

A fejlesztési koncepciót az Országos Mentőszolgálat a Magyar Nonprofit Légimentő Kft.-vel együttműködve, a betegek érdekeit szolgálva alakította ki – írta az államtitkár. Hozzátette: “a légibázisok eddiginél ideálisabb földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi”, hogy még több emberhez érhessenek ki a mentők a riasztástól számított 15 percen belül.