Új menetrend: lehetnek finomhangolások

A Pécsi Közlekedési Zrt. folyamatosan figyeli az ősztől életbe lépő új menetrend hatásait, s értékeli az utazási szokásokat; a buszokat közben mindennap takarítják. A pécsi utasok egyelőre nem érzékelik a változásokat.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, ősztől új szelek fújnak a pécsi közösségi közlekedés háza táján, hiszen az elmúlt hónapokban teljes átvilágítás alá vették a szolgáltatást végző társaságot. Számos előnytelen, rossz szerződést szüntettek meg, új menetrendet alakítottak ki, s új vállalkozó végzi immáron a járművek takarítását is.

Az új menetrend megalkotásánál elsődleges szempont volt az a tény, hogy az utóbbi években drasztikusan csökkent az utasok száma. Most szinte feleannyian szállnak fel a járművekre, mint tíz évvel ezelőtt, miközben a menetrend érdemben nem változott. Ez azt jelenti, hogy a csúcsidőszakon kívül sokszor rendkívül alacsony kihasználtsággal, szinte üresen közlekedtek a buszok.

Az új menetrendben 2-4 perccel nőttek meg a várakozási idők, ám a tervek szerint minden járat pontosan érkezik ősz óta a megállókba. Mint azt a cég sajtóosztályán elmondták: elsősorban a megfigyelt utazási szokások figyelembevétele mellett alakították ki az új menetrendet. A változás hatására egyes vonalakon az autóbuszok kihasználtsága javult, ezáltal a társaság működése is költséghatékonyabb lett.

„Az elmúlt másfél hét tapasztalata, hogy csúcsidőszakokban – elsősorban reggel hét és fél nyolc között – az autóbuszok kihasználtsága növekedett, viszont előtte és utána az utazás kényelmesen megoldható. A járatok kihasználtságát folyamatosan figyeljük, ennek értékelése alapján a szükséges módosításokat megtesszük” – így a társaság szóvivője, Bárdossi Mariann.

Arra is rákérdeztünk, hogy lesz-e változás a buszok tisztántartása kapcsán, hiszen e területen is sok kritika érte a céget az elmúlt időszakban. Mint mondták: a buszok takarítását szeptember 1-jétől új vállalkozó végzi. A pályaudvarokon és a Diófa utcai telephelyen így minden munkanap, illetve a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napon megtisztítják a járműveket. A munka elvégzését rendszeresen ellenőrzi is a társaság.

A buszok javítását is folyamatos kontroll alatt tartják; a vonali szerelők munkáját és a napi szemléken végzett munkákat fokozták, így a tervezett autóbusz-állományt biztosítani tudják – tudtuk meg.

Egy belvárosi sétánk alkalmával az utasokat is megkérdeztük, mi a véleményük az új menetrendről, találkoznak-e késésekkel, illetve tisztábbaknak tartják-e a járműveket.

Bálint József, az egyik pécsi iskola 61 éves portása az esti járatokkal kapcsolatban fejezte ki elégedetlenségét.

Mint mondta, sokszor nem érkeznek pontosan a járművek, s csak nagyjából tudja meghatározni, mikor menjen ki a megállóba.

Azt is sérelmezte, hogy a buszok már nem járnak olyan gyakorisággal, mint korábban, így nem jut haza időben. A járművek tisztasága szerinte nem változott meg ősz óta.

 

Pónya Kálmán, hatvanhárom éves nyugdíjas szerint az újabb típusú buszok tisztábbak lettek, vagy legalábbis szerinte tisztábbnak tűnnek.

Az új menetrenddel kapcsolatban azt mondta, nem vett észre jelentősebb változásokat, hiszen azokban az időszakokban, amikor ő utazik, folyamatosan érkeznek a járatok.

 

 

A jelenleg munkát kereső, 22 éves Benkő Erika az utóbbi időben arra lett figyelmes, hogy sokkal zsúfoltabbak a buszok, így ülőhely szinte sohasem jut neki.

Mint mondta, a takarítás kívánnivalót hagy maga után, hiszen a járművek szerinte – ahogy az elmúlt években folyamatosan – ma is piszkosak belül.