Új nap virrad a Balokányra

Negyvenmillió forintot nyert az önkormányzat egy civilekkel közösen megalkotott uniós pályázaton, így alig kétmillió forint önerővel jövőre közösségi ház jöhet létre a Pepita diszkó romjain. A környéket folyamatosan rendezik a pécsi önkéntesek.

hirdetés

Legalább húsz civil szervezet használhatja a jövő nyárra közel 43 millió forintból megújuló egykori Pepita diszkó épületét, s magát a Balokány ligetet. Mindez annak köszönhető, hogy immár elnyert támogatás áll rendelkezésre a civilek korábban megfogalmazott terveinek megvalósítására – jelentette be Nagy Csaba alpolgármester pénteken, a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón. Az alpolgármester azt mondta, a fejlesztéssel és a civilek folyamatos segítségével a Balokány liget újra Pécs egyik gyöngyszeme lehet, s az is maradhat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az egykori Balokány liget pusztulásának is többek között civil erőfeszítések segítségével vetettek véget. A munkák jó részét, a terület gondozását vállaló Balokány ligetért Egyesület és egy majdani közösségi házat üzemeltető Tetty-Hely Ifjúsági Egyesület szándéka az volt, hogy az egyre tisztább területen rendezzék a romos pavilon, a Pepita helyzetét is.

Ez utóbbi kapcsán a város is beállt a szervezet mögé azzal, hogy saját cégén, a Pécsi Városfejlesztési Nzrt.-n keresztül (PV) segített egy uniós pályázat elkészítésében, s most, a támogatás megítélésekor a munkálatok levezénylésében. A munka keretében az épület alsó szintjén egy 90 négyzetméteres közösségi, információs és szolgáltató teret, büfét, raktárat, toaletteket alakítanak ki. A felső szinten, a galérián pedig öt iroda kap helyet száz négyzetméteren civil szervezetek számára.

Mint azt Berényi Zoltán a Balokány ligetért Egyesület képviseletében lapunk kérdésére elmondta, céljuk, hogy a projektben most nem szereplő szabadtéri nézőtér és a vízi színpad is megújuljon. Ezek rendbetételéhez civilek, szponzorok segítségét kérik a jövőben.

Egry Dóra, az PV vezérigazgató-helyettese azt mondta, az épület átalakításának tervezése a nyáron véget érhet, ezután közbeszerzést írnak ki a kivitelezésre, s optimális esetben jövő év tavaszára, nyarára költözhetnek be az épületbe a civilek.