Új polgármestere van Pécs olasz testvérvárosának

Terracina, a Rómától délre 110 km-re fekvő város és Pécs immár másfél évtizede, 1996 óta testvérvárosok. A két város kapcsolatából az évek során számos barátság mellett turisztikai és kulturális rendezvények születettek, szakmai együttműködések és cserekapcsolatok alakultak ki.

hirdetés

Az okiratot „Terracina és Pécs testvérvárossá nyilvánításáról” 1996. szeptember 13-án írta alá Pécsen terracina akkori polgármestere (Vincenzo Recchia), és Páva Zsolt. 2011-ben a 15 éves testvérvárosi kapcsolat jubileumi megerősítéséről szóló deklarátumot ismét Páva Zsolt írja alá a tervek szerint szeptemberben Terracinában. A dokumentumot az olasz város részéről nemrég a megválasztott fiatal polgármester, Nicola Procaccini látja majd el kézjegyével.

A 2011-es önkormányzati választások Olaszországban a parlamenti többséget élvező jobbközép párt (Szabadság Pártja) vereségét és a baloldal előretörését hozták. Terracinában azonban két jobbközép párt jelöltje vívott rendkívül szoros harcot a polgármesteri címért.

A választás második fordulójában a 36 éves Nicola Procaccini (Szabadság Pártja) a szavazatok 52,85%-át szerezte meg, míg a helyi vállalkozó Gianfranco Sciscione (Új Városok Veled) 47,15%-ot ért el, ami mindössze 1272 szavazatnyi különbséget jelent.

Nicola Procaccini 1976. január 21-én született Rómában. Jogi diplomát szerzett, miközben nagyon fiatalon, 21 évesen önkormányzati képviselő lett Terracinában. Olasz napilapok politikai újságírójaként dolgozik. 2008-tól Giorgia Meloni, az Ifjúsági Miniszter szóvivőjeként vált ismertté.

Polgármesterként első lépéseinek egyike az volt, hogy levelet írt Páva Zsoltnak, amelyben reményét és elkötelezettségét fejezte ki a két város kapcsolatának jövőbeli folytatását illetően.

Forrás: Városháza