Új részletek a magyar koronavírus-mentőcsomagról

A hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi intézkedések egyik eleme szerint, ha egy adott cég a “munkaterhelésének” 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időszakban az állam 70 százalékkal támogatja a bérköltségeket, mondta Palkovics László innovációs miniszter. Ez a százalékos adat új információnak számít ugyan – írja a Portfolio – de a bejelentett csomaggal kapcsolatban még vannak ismeretlen tényezők. 

hirdetés

Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején. A munkahelyvédelmi intézkedések egyik eleme szerint, ha egy cég elveszíti a “munkaterhelésének” 15-50 százalékát, akkor az állam a bérköltségeket ebben az időszakban 70 százalékkal támogatja. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el – írja a Portfolio az MTI-re hivatkozva.

A bérköltség-átvállalást Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke javasolta és kiemelte, hogy a csomag emellett számos adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz.

Palkovics László innovációs miniszter a csomaggal kapcsoaltban elmondta, hogy olyan költségvetést kell készíteni, amely megadja a védekezés stabil hátterét: ezért meghatározták, hogy a költségvetési hiány 2,7 százalék lehet.

Gulyás Gergely az akciótervről azt nyilatkozta, hogy annak három szakasza a nemzeti össztermék, azaz a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át összesen, ideértve a jegybank által megindított programokat is. Ez egy 9200 milliárd forintos csomag – mondta Gulyás, majd hozzátette, hogy ezek a források véleményük szerint elegendőek ahhoz, hogy a válság hatásait csökkenthessék.