Új városi bérlakás-program indult

Minden nagyobb település és város életében komoly problémát jelent az önkormányzati bérlakások iránti igények kielégítése. Pécsett sem jobb a helyzet, jelenleg több mint háromezren várják, hogy fedél kerüljön a fejük fölé.

hirdetés

Csizi Péter, az Önkormányzat Közgyűlésének Népjóléti és Sportbizottsága elnöke szerint a tavaly májusban történt polgármester-választás után kiderült, nem kaptak szép örökséget a korábbi városvezetéstől. Számtalan vis major helyzettel szembesültek, melyek közül az egyik legnagyobbat az önkormányzati tulajdonú lakásokban felhalmozódott adósságállomány jelenti.

Az idén elkészült felmérés szerint 1,3 milliárd forint a kintlévőségek nagysága, ami azt jelenti, ekkora lakbérrel tartoznak a bérlők. Ez egy olyan anyagi helyzetben lévő város esetében, mint Pécs, katasztrofális hatásokat kelthet. Ekkora összegnél a tartozások, az ügyvédi díjak és a végrehajtói járulékok már önálló életre kelnek, így a további költségnövelés megállítása is nehézséget jelent. Kiderült, hogy Pécsett csak a kamatok félmilliárd forintra rúgnak.

A helyzet enyhítésére egy új ötlettel jelentkezett a Népjóléti Bizottság. A város tulajdonában lévő 98 üresen álló és műszakilag gazdaságosan fel nem újítható lakásra a közgyűlés pályázatot írt ki. A Pécs Holding Zrt. ingatlankezelő osztályával történt egyeztetés után 22 lakást hirdettek meg hasznosításra.

A bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a jelentkezőknek több feltételt is teljesíteniük kellett. Ezek közül az egyik, hogy rendelkezniük kell 700 ezer forintnyi igazolt önerővel. Előnyben részesülnek azok, akiknek legalább ötéves bejelentett pécsi lakcímük van, illetve önkormányzati bérlakást tudnak visszaadni.

Az értékesítendő lakások mindegyikéről készült állapotfelmérés, melyben a szükséges szakipari munkákat vették sorra, amiket a kérelmezőknek el kell végezniük vagy végeztetniük, és ezeket az illetékesek ellenőrzik.

Az elképzelés a vártnál is nagyobb sikert hozott, mert 102 érvényes pályázat érkezett. Ez azt bizonyítja, hogy érdemes felajánlani az önerős felújítás lehetőségét. Az akciót szeptemberben folytatják, akkor újabb 25 lakás találhat gazdára.
Egy igazi újítással is próbálkozik az önkormányzat, és már felvették a kapcsolatot a Pollack Mihály Építőipari Szakközépiskolával. A város négy, leromlott állapotú lakást felajánl a diákok szakmai gyakorlata számára, akik képzett szakoktatók vezetésével felújítják azokat.

Erre másutt már van példa, ami bizonyítja, nem minden pénzkérdés, néha egy jó ötlet is sokat segíthet.