Újabb fák a jövőért

Városszerte egyszerre ültettek egy-egy fát az iskolák udvarán. A közös időpont jelképezi azt, hogy minden gyerek életének fája egyben az iskola fája is. A programot az Ökováros-Ökorégió Projekt keretein belül a pécsi önkormányzat tavaly indította.

A Mecsekaljai Iskola Bánki Donát utcai tagintézményében egy hársfacsemetét ültettek a 3-4. osztályos tanulók. Völgyi Boglárka véleménye az, hogy egyrészt fontos a közös munka, másrészt viszont a munka gyümölcse is nagy jelentőségű. Ezalatt a fa alatt ugyanis hűsölhetnek majd a nagy melegek idején.

Míg 2011-ben Pécs óvodásai ültettek udvarukba egy-egy fácskát, addig most a város általános iskolásai kaptak erre lehetőséget.

Ivánné Berecz Ildikó, az iskola egyik tanára azért tartja fontosnak ezt az akciót, mert a városi gyerekek is megtapasztalhatják, hogyan éled újjá egy növény város szívében. A kicsik nyomon követhetik egy fa fejlődését, és talán ezáltal jobban megbecsülik a természeti értékeket.

A gyerekek tehát érezhetik: van feladatuk. Együtt gondoskodnak egy élőlényről. Éppen most készül egy városfejlesztési tanulmány, melyben mindezek fontosságát elemzik – mondja Kővári János, a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke.

A tanulmány kitér arra, hogy több mint egy fokot emelkedett az átlaghőmérséklet 20 év alatt Pécsett, ez éppen háromszorosa a világ átlaghőmérséklet-növekedésének. Ezért a városon belüli természeti környezetre is fokozottan oda kell figyelni – tette hozzá Kővári.

A nemes akcióhoz a szervező Ökováros-Ökorégió Alapítvány egy-egy facsemetét kapott az önkormányzattól. Ezeket ültették el most a város iskoláiban.