PTE-ügy: kezdeményezik az előzetest – Frissítve!

Újabb embert vettek őrizetbe a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője annyit közölt: ”nyomozati cselekményt hajtanak végre”.

hirdetés

Az MTI információi szerint ezúttal a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési (DDRF) Zrt. vezérigazgatóját, F. Tamást vették őrizetbe. Június végén a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben kilenc gyanúsított előzetes letartóztatását hosszabbította meg a Pécsi Városi Bíróság.Az ügyészség egy ember előzetes letartóztatásának meghosszabbítására nem tett indítványt, ő szabadlábon védekezhet.

Az MTI úgy tudja, hogy az utóbbi gyanúsított egyetemi dolgozó, de nem felsővezető. Rajtuk kívül további tíz ember védekezik szabadlábon.

Az NNI területi főosztályának dél-dunántúli régiója április óta folytat büntetőeljárást a PTE gazdálkodásával kapcsolatban, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A nyomozó iroda munkatársai korábban mintegy húsz helyen tartottak házkutatást, több tárgyi bizonyítékot lefoglaltak. A bűncselekménnyel kapcsolatban összesen tízen kerültek előzetes letartóztatásba, hatan az egyetem dolgozói.

Az elfogottak között van többek között a PTE gazdasági főigazgatója, informatikai igazgatója, beszerzési osztályvezetője, valamint az egyetem három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének képviselője.

Az MTI a gyanúsítottak védőitől korábban úgy értesült, hogy az NNI feltételezései szerint az egyetemi dolgozók pénzért – különböző beszerzések során – jogtalan előnyhöz juttatták a három céget. Az ezzel kapcsolatos gyanút titkos információszerzés tette megalapozottá.

Frissítve (csütörtök, 15:26):

Kezdeményezi a Pécsi Tudományegyetem  gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügy újabb gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Nemzeti Nyomozó Iroda – közölte az NNI. Az ügyben eddig az iroda munkatársai 23 személyt gyanúsítottak meg, ebből kilencen jelenleg előzetes letartóztatásban, míg 13-an szabadlábon védekezhetnek.