Újabb magyar filmet díjaztak Cannes-ban

Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation nevű programjában versenyzett, amelybe minden évben a filmes egyetemek legjobbnak tartott műveit hívják meg. Bodor Ádám Megbocsátás című novellája által inspirált kisfilm tizenhét másik alkotással volt versenyben, végül megosztva kapta a Cinéfondation harmadik díját – tudósít az Origo.

hirdetés

Az elismerés 7 500 eurós pénzjutalommal jár. A kategória díjairól Kavasze Naomi japán rendező elnökletével döntött a nemzetközi zsűri.

Nem számított arra, hogy nyer, sőt, már az is meglepte, hogy egyáltalán meghívták a fesztiválra. Nagyon jónak tartotta a versenyfilmeket, és az ismeretükben nem gondolta volna, hogy egy olyan alkotást is díjaznak majd, amely egy társadalmi üzenet kibontása helyett egy személyesebb történetet mesél el.

A díjátadó kezdete előtt azért átfutott az agyán, hogy nyerhet. Az egyik szervező ugyanis helyeslően nyugtázta, amikor a folyosóhoz közel foglalt helyet, vagyis egy olyan székre ült le, ahonnan könnyű lesz kikecmeregni a színpadhoz.

A nyalintás nesze egy magányosan éldegélő, csak a szobanövényei társaságát élvező nőről szól, akinek a látványa szinte megbabonázza a szomszédasszony elkóborolt macskáját.

Andrasev Nadjának mindig is szenvedélye volt az animáció, de kacskaringós volt az út, amely most egészen Cannes-ig röpítette. Bölcsészként szerzett diplomát, aztán játékfilmek másodasszisztenseként dolgozott, többek között A nyomozó, a Valami Amerika 2 és a Liza, a rókatündér forgatásán is segédkezett. Harmincegy évesen vették fel a MOME animációs szakára.

Már önmagában a cannes-i meghívás hatására számos megkeresés érkezett hozzá más fesztiváloktól, hogy oda is nevezzen a filmjével. Ezzel a díjjal remélhetőleg még több ajtó megnyílik Andrasev Nadja előtt.

A diplomafilmet a magyar filmkritikusok idén januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően az animációk legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, Annecyban is a versenyprogramban szerepel.