Újabb pályázat a hajléktalanok integrációjára

Újabb pályázatot ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hajléktalanok integrációjára, önálló életvitelük segítésére – jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Soltész Miklós közölte, a 860 millió forint keretösszegű, a hagyományos ellátáson túlmutató pályázatra, amely egy hónapon belül jelenik meg, a Közép-Magyarországon kívüli régiókból jelentkezhetnek az ellátásban szerepet vállaló szervezetek.

A pályázatra utalva arról beszélt, sokat tettek azért, hogy az ellátás ne csak éjszakai szállást, melegedőket, vagy a fürdés biztosítását jelentse, hanem annál többet; képzést, oktatást, munkakeresést is, azaz a személyes kitörési lehetőségek megtalálását. Emlékeztetett arra, korábban a közép-magyarországi régió szervezetei csaknem 450 millió kaptak erre a célra, a többi régió pedig 680 millió forint támogatást.

Közölte azt is, hogy a költségvetésben az idén – normatív alapon – 8,5 milliárd forintot fordítanak a fedél nélküliek ellátására, ezen felül további projektetek is támogattak, például 500 millió forinttal a nappali és éjszakai elhelyezést is biztosító “fűtött utca” programot.

Elmondta, az idei télen összesen 10 700 éjszakai férőhely (Budapesten 5 500, vidéken 5 200) várja a hajléktalanokat, és ez szavai szerint várhatóan elég is lesz. Jelezte: az egyik leghidegebb februári éjszakán 9 ezer ember ellátását biztosították. Tájékoztatása szerint az elmúlt télen egyetlen hajléktalan ember fagyott meg az utcán.

Közölte, a szállók kihasználtsága október 29-én vidéken 58, míg Budapesten 62 százalékos volt.

Az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy a téli ellátásokra felhasználható szokásos, kiegészítő pályázat novemberben jelenik meg, mintegy 400 millió forintos keretösszeggel.