Újdonsággal tértek vissza a Zsolnay-remekművek

Kiállítás-sorozatának pénteken nyílt utolsó, pécsi állomásán mutatja be legújabb termékét, a Rippl-Rónai teás és mokkakészletet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. Az egyedi eozin tárgyak bemutatóján kiemelt helyen szerepelnek a nemrégiben útjára indított limitált szériás gyűjtőprogram első darabjai, a három színváltozatban készülő, szecessziós Vulkán vázák.

hirdetés

A dísztárgyak eredetije Sikorski Tádé formaterve, amelyhez Dariel Henrik készített dekorációt. Ezt alkották újra a cég mesterfestői: Geresics Katalin az éjszaka, Magyar Gyuláné a hajnal, Müllerné Kovács Anita az alkony színeit elevenítette fel a vázákon. A Zsolnay e kiállításon mutatja be Rippl-Rónai készletkollekciójának új darabjait.

A teás és mokkakészlet alapját a festőművész eredeti tervei adják.

A cég az idén kilenc nagyvárosban (Pécs mellett Egerben, Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Balatonfüreden, Szegeden, Kaposvárott és Nyíregyházán) mutatta be mesterműveit. A kiállításokon eddig mintegy 50 ezren tekintették meg a manufaktúra mintegy 190 remekét, amelyek összértéke eléri a 30 millió forintot – tájékoztatta Kabók Ibolya, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t.

A tárlatot a zrt. vezérigazgatója, Péterné Marosi Katalin és Páva Zsolt, Pécs polgármestere nyitotta meg pénteken.

A porcelánremekek december 17-ig tekinthetők meg Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában.