Bányászünnepen emlékeztek

December 4-én, csütörtökön tartották a Szent Borbála-napi koszorúzást, ami nem csak a nosztalgikus megemlékezés jegyében telt, hanem ünneplés is volt egyben, hiszen csütörtökön nyitott újra a pécs-vasasi külszíni fejtés, illetve szeptemberben újra nyitotta kapuit a Komlói Vájáriskola. Az ünnepségen Hoppál Péter országgyűlési képviselő, kultúráért felelős államtitkár is  beszédet mondott.

hirdetés

Szent Borbála napján a pécsiek részben arról is megemlékeztek csütörtökön, hogy közel 250 éves a Pécs és Pécs környéki kőszénbányászat. Dr. Hoppál Péter beszédében kiemelte, annak ellenére, hogy tíz éve bezártak az utolsó bányák is a vidéken, a mai nap mégsem szomorú, hiszen ma a “Pécs-Vasas Kőszén” védnevű bányatelek újra nyitotta kapuit Pécs, Komló és Hosszúhetény közigazgatási területének találkozásánál. Hozzátette, hogy Komlón a vájáriskola szeptember elsejétől szintén tíz év után újra indult, amely intézmény az utánpótlás képzésről gondoskodik majd.

SONY DSC

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az iskolának és a bányának köszönhetően a vidék mélyén rejlő ásványkincsvagyon megélhetést és energetikai függetlenséget fog biztosítani. A következő lépés a bányamérnökképzés újjáélesztése – így a bányászat fejlődésében bízhatnak a pécsiek.

A megemlékezésen jelen volt többek között dr. Lovász István városi jegyző és dr. Őri László alpolgármester, illetve számos pécsi szervezet képviselője. Valamennyi jelenlevő szervezet koszorút helyezett el Szent Borbála, a bányászok védőszentje szobrának lábánál, majd a Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekar zárta az ünnepséget a bányászhimnusszal.

A gyárvárosi Munkás Szent József katolikus templomban Udvardy György püspök által celebrált ünnepi mise keretében avatták fel azt a Szent Borbála-szobrot, amelyet Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő adományozott a templomnak.