Újra hízik a Havi-hegyi giccsparádé

Hiába kapott 10 milliót az önkormányzattól, továbbra is teleszemeteli a Havi-hegy egy részét volt tulajdonosa. A város már 30 éve küzd a Havi-hegyi giccsparádéval, úgy tűnik, a volt tulajdonos még mindig nem adja fel terveit.

hirdetés

Teamécsesek és temetői gyertyák tömkelege, a Tüke Busz menetrendi tábláján értelmezhetetlen feliratok, műanyag virágkoszorúk – ezzel lehet szembesülni a Havi-hegyi sétány egy részén, ahol az önkormányzat csaknem 30 éve küzd a terület egykori tulajdonosával, aki sajátos arborétumot álmodott a sziklákra.

A Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal 2010-ben született határozatában elrendelte a terület kisajátítását az önkormányzat javára, amiért a tulajdonos 10 millió forintot kapott. Az önkormányzat néhány éve hiába szállította el a giccsparádét, a volt birtokos szép lassan újra saját ízlésére próbálja formálni a területet.

– A jogszabályok értelmében a terület a Havi-hegyi sétány kialakítása keretében az önkormányzat tulajdonába került évekkel ezelőtt, egy korábbi kisajátításnak köszönhetően. Az ingatlanért az önkormányzat fizetett, az ügyletet a bíróság is jóváhagyta. A területért, annak tisztaságáért így az önkormányzat, illetve a városüzemeltetési cég felel, s folyamatosan kénytelen is elszállítani a kihelyezett tárgyakat, igyekszik intézkedni az elkövetők ellen – közölte kérdésünkre a pécsi önkormányzat.

„Közcélú magánsírkert, alkotmányos védelemmel a pécsieknek, ingyenes!” – ez a felirat látható az önkormányzati terület bejáratainál. Hogy pontosan ez mit jelent, nem derül ki. A történet 1988 körül kezdődött, amikor a volt tulajdonos kitalálta, hogy arborétumot épít a Havi-hegyen.

1993-ban a megyei napilap, a Dunántúli Napló meg is írta, és az akkori beszámoló szerint billenős teherautókról hordták oda a földet és töltötték fel a területet. A természetvédelmi igazgatóság már akkor természetrombolásról beszélt, a tulajdonos viszont az álmairól.

– Itt egy csodálatos arborétum lesz majd, vízeséssel, sétautakkal, örökzöldekkel, virágzó növényekkel, és nem értem, hogy mire föl ez a tiltakozás – mondta a napilapnak a férfi, aki akkor úgy gondolta, hogy tiltakozás helyett jobb lenne, ha minden pécsi adna neki 1 forintot a költségeihez.

A korábban elszállított gyűjtemény

A magánarborétumról akkor megfogalmazott szakvélemény szerint viszont már az első lépések is riasztó szakszerűtlenségről árulkodtak, és „az értékes táji együtteseink a tulajdonviszonyoktól függetlenül nemzeti vagyonunk részét képezik és azokat meg kell védenünk.”

hirdetés