Újra kellene burkolni a Jókai teret

A városvezetés szándékai szerint egyszer és mindenkorra megoldanák az éppen tíz éve, még Toller László polgármestersége idején átadott Jókai tér hosszú hányattatását. Mivel bebizonyosodott, hogy a járólapok javíthatatlanok, az újraburkolás lehet az egyetlen megoldás.

hirdetés

Azok után, hogy az időről időre elvégzett kisebb-nagyobb javítások hatástalanok maradtak, illetve csak az első fagyig nyújtottak védelmet, a városvezetés szerint nem maradt más megoldás, mint újjáépíteni a Jókai teret. Minderről Magay Miklós, a hivatal városfejlesztési osztályvezetője számolt be lapunknak.

Mint ismert, a 2001 augusztusában átadott, mészkővel burkolt tér az átépítése óta évről évre negatív előjellel szerepel a híradásokban. A járólapok az elmúlt tíz esztendőben folyamatosan javításra szorultak, mert egyrészt nem tudták elviselni az autók, teherautók súlyát, másrészt a tiltás ellenére telente sózták a felületet, harmadrészt pedig a kövek minősége sem volt kifogástalan, s – mint az később megállapították – lerakásuknál is követett el hibát a kivitelező cég.

Legutóbb két évvel ezelőtt egy speciális szerrel kezelték a köveket, de az első fagy ezt a védelmet is hatástalanná tette: a repedezett kövekről ma is kisebb-nagyobb lemezek válnak le. Nagy Csaba lapunknak azt mondta: a kövek sérülésének elsődleges oka, hogy a kivitelezéskor nem a 7-8 millió forinttal drágább megoldást választották, hanem az olcsóbb verzió mellett voksoltak a város akkori vezetői. Az így szerzett kövek azonban képtelenek voltak ellátni a feladataikat. Az alpolgármester elmondta: még ellenzékben párttársaival együtt tiltakoztak a szocialista városvezetés döntése ellen, s fűrészelt köveket javasoltak a mostaniak helyett.

A város ezzel együtt mindeddig igyekezett érvényesíteni a garanciát a kivitelezőn, ám a tíz évig tartó szavatosság idén nyáron lejárt. Ettől kezdve külső segítség nélkül, az önkormányzat saját forrásaiból kellene elvégezni a folyamatos toldozgatást-foltozgatást. A szándékok szerint azonban a városvezetés nem szeretne még hosszú ideig költeni a térre, ezért újraburkoltatnák azt néhány éven belül.

A cél érdekében már készült egy előzetes árkalkuláció is, amely szerint a mintegy kétezer négyzetméteres teret 150-200 millió forintból lehetne fagytűrő, betonalapú, ám színes járólapokkal újraburkolni. A jövő évi költségvetésben ugyan e célra még bizonyosan nem tud elkülöníteni forrást az önkormányzat, az ezzel kapcsolatos munkát később mindenképpen elvégezteti a városvezetés.