Előkerült a királynő portréja

A városunknak 232 esztendeje szabad királyi városi rangra emelő Mária Teréziát ábrázoló festmény nemsokára ismét méltó helyre kerülhet. A Rákosi-korszakban száműzött alkotás évtizedekig a megyei múzeum raktárában, becsomagolva várt jobb sorsra.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Amikor 1780-ban szabad királyi városi rangot kapott Pécs, az erről szóló, függőpecséttel megerősített címeres kiváltságlevél mellett a királynő nagyméretű portréját is elküldte városunknak Mária Terézia. Az ismeretlen festő alkotását a város gazdái rögvest méltó helyen, a városháza dísztermében helyezték el. Évszázadnál is hosszabb ideig, az ötvenes évek elejéig maradt ott. Akkor azonban Rákosi Mátyás portréja váltotta a falon.

Dr. Nagy Gábor orvos-katonatörténész pár évvel ezelőtt kezdett kutakodni, hogy hol lehet a száműzött alkotás, mire felfedezte, hogy a régi megyeháza múzeumi raktárnak használt padlásán porosodik becsomagolva. Kiderült, hogy a Rákosi-korszakban eltávolíttatták, a „vezető” helyét rakták a helyére; az egyik önkormányzati dolgozó vitte haza, majd juttatta el a múzeumnak 1952-ben.

A történész a közelmúltban kereste meg Páva Zsolt polgármestert azzal az elképzelésével, hogy illő lenne eredeti helyére visszahelyezni az alkotást. A fogadtatás pozitív volt, így arról határozott a város és a múzeum, hogy egy most induló restaurálás után, hónapokon belül, méltó helyen ismét kiállítják az elfeledett festményt.

Mint azt Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a festmény ünnepélyes bemutatásán elmondta, Pécs büszke múltjára, annak gazdagságára, s soha nem felejti el, hogy fejlődését Mária Terézia döntésének segítségével alapozhatta meg.

Nagy Gábor azt mondta, egy kutatása kapcsán, a véletlennek köszönheti, hogy tudomást szerzett a kép történetéről. Hozzátette: Mária Terézia azzal juttatta el a Pécset képre, hogy az majd a mindenkori városházán legyen kiállítva.

Az ünnepségen megjelent Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott Európai Uniós nagykövet, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke és Garadnay Balázs, a Pécsi Egyházmegye püspöki helynöke is. Előbbi örömét fejezte ki, hogy Pécs nem feledkezik meg a két nép barátságáról, s hogy ismét előtérbe kerül a közös történelem.
Garadnay Balázs arról beszélt, hogy tartósan sem tárgyak, sem emberek nem veszhetnek el sem raktárakban, sem épületekben. Akkor sem, ha ezt valakik szándékosan akarják. Hozzátette: Egyszer minden a maga méltó helyére kerül, ahogy ez a kép is.

Nagy Csaba lapunknak azt mondta, a város és a múzeum intézkedik a kép felújításáról, s pár hónapon belül méltó helyen függeszthetik ki a királynő portréját.