Újra menő lesz a szakmunka

A kétkezi munka megbecsüléséről beszélt, és a szakmunkát méltatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben, ahol a szakma kiváló tanulója verseny és az országos szakmai tanulmányi verseny idei helyezettjeit, felkészítő tanárait és családtagjait köszöntötték.

hirdetés

Kövér László hangsúlyozta: a kétkezi munka, a szakmunka ismét visszanyeri rangját, megbecsülését, mert a munkát mellőző világ, társadalom, gazdaság fenntarthatatlan.

A harminckilenc szakmában megtartott verseny első három helyezettjének, 117 szakmunkásnak és felkészítő tanárainak az emléklapot Kövér László mellett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, valamint Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára adta át.

A házelnök szerint a kétkezi munkára az a gondolkodásmód jelent veszélyt, amely szerint értékteremtő munka nélkül is van élet, munka nélkül is lehet jólét és fejlődés.

Kövér László kiemelte, a megszerzett szaktudás nem hasznosulhat, ha a gazdaság nem teremt megfelelő munkahelyeket, a szakmunka elveszíti értékét, ha nem társul mellé megfelelő munkahely.

Az Országgyűlés elnöke felidézte, hogy 2010-ben és 2014-ben arra kaptak megbízást a választóktól, hogy javítsák ki a korábbi időszak hibáit, a globális világgazdaságon belül a hazai gazdaságot helyezzék a magyar érdekek alapjaira, teremtsenek olyan feltételeket, amelyek között nem adósságból, hanem értékteremtő munkából lehet élni, építsenek olyan államot, gazdaságot, amelyben a tisztességes munkának tisztességes haszna van.

A munka becsülete helyreállítása iránti elkötelezettségnek, a szakmunkásversenyek színvonalas megrendezésének is köszönhető, hogy 2018-ban Magyarország lehet a gazdája az európai szakmunkások versenynek – hívta fel a figyelmet Kövér László.

A Parlament épülete nem csak a magyar politikának otthona, hanem az egyik monumentális jelképe a magyar szakmunkának, tehetségnek, szorgalomnak, hiszen az építésén több mint ötven szakma sok ezer magyar képviselője teljesített világszínvonalon – idézte fel.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a most köszöntött diákok több ezer szakmunkástanuló közül bizonyultak a legjobbaknak, és ők képviselik majd Magyarországon a nemzetközi szakmai versenyeken, köztük az idei Sao Paulo-i világversenyen, illetve a jövő évi göteborgi európai döntőben.

Ünnepi köszöntőjében az MKIK elnöke felhívta a figyelmet a jó szakmák elsajátításának jelentőségére, amihez a kamara a versenyek megrendezésén túl azzal is hozzájárul, hogy a magyar szakképzés felügyeletében jelentős részt vállal, egyebek közt a tanulói szerződések gondozásával, a duális képzés erősítésével, a szakmai tananyag fejlesztésével.

Az idei Szakma sztár fesztiválra látogató 15 ezer tanuló 60 százaléka pályaválasztás előtt álló fiatal volt – mondta az MKIK elnöke, aki úgy látja, hogy jelenleg Magyarországon nincs meg a rendezett, szervezetszerűen működő pályaválasztási rendszer, amely más országokban adott.

Az ünnepségen emléklapot kapott az MKIK által kiírt pályaválasztási pályázaton legjobb helyezést elért három általános iskolai tanuló is.