Újra pályáznak a tűzoltólaktanyára

Az előző kormányzati ciklusban nem támogatták a pécsi önkormányzat új tűzoltólaktanya és tűzoltóőrs felhúzására vonatkozó pályázatát, ezért most újabb tenderen próbál közel másfél milliárdot elnyerni a város.
Áldatlan állapotok között kénytelenek dolgozni város lánglovagjai a Pécsi Tűzoltóságnak otthont adó Engel János József utcai épületben. Az alig néhány évtizede felhúzott, a Pécsett jól ismert jugoszláv technológiával épült IMS-szerkezetű ház több helyen beázik, az épület statikai erősségéről pedig már évekkel ezelőtt ítéletet mondtak ki a szakértők azzal, hogy nem engedélyezték nagyteljesítményű mosógép emelten történő elhelyezését.

hirdetés

Az épület elavult, felújítása költségesebb lenne, mint egy teljesen új laktanya építése, a város ezért is nyújtott be még az előző kormányzati ciklusban pályázatot, ám támogatást nem kapott az az elképzelés, amely egy, a keleti városrészt kiszolgáló őrs létrehozását, s egy laktanya kialakítását célozta meg Uránvárosban.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármester elmondta: korábban a Szivárvány Gyermekház melletti területre szerették volna elhelyezni a laktanyát, ám a lakosság kérésének megfelelően – mondván, az építkezéssel jelentős mértékben lecsökken a zöldterület – új helyszínt kerestek. A tűzoltólaktanyát így, a jelenleg a rendőrség által is használt, Athinay úton lévő, volt határőrlaktanyában alakítanák ki. Mint mondta, az építkezések részben állami, részben városi forrásokból valósulnának meg.

A két új létesítménnyel elsőként hazánkban lenne mód arra, hogy a vidéki nagyvárosok közül az európai normát elérné Pécs, s néhány percre csökkenhetnének a vonulási idők a város legnagyobb részén, hiszen minden perc életmentő lehet.

Nagy Csaba hozzátette: jelenleg kidolgozás alatt áll az a törvény, amely alapján állami fenntartásba kerülne a katasztrófavédelem és a tűzoltóság, erre ősszel kerülhet sor, s ugyanekkor dolgozzák ki az új pályázati finanszírozási rendszert, amelyhez összesítik az eszköz- és beruházási igényeket is. A tisztségviselő ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy prioritást élvez a pécsi projekt.