Újra Pécsé lehetnek a buszok

Február közepén a bíróság kimondhatja: semmis a Pécsi Közlekedési Zrt. buszainak eladására vonatkozó 2009-es szerződés, amellyel a PK Busrent Kft. birtokába került 176 jármű. Így, ismét a városi vállalat lehet azok tulajdonosa.

hirdetés


Fordulat állt be a Zalaegerszegi Törvényszéken zajló perben hétfőn, miután a helyi közlekedést ellátó pécsi buszok tulajdonosa, a PK Busrent Kft. visszavonta azon ellenkeresetét, amelyben vitatta a Baranya Megyei Főügyészség álláspontját. Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: a buszok eladására vonatkozó szerződés jó erkölcsbe ütközik, ezért semmis – közölte a törvényszék sajtószóvivője, dr. Beznicza Árpád kollégiumvezető-helyettes.

Az ügyészség keresete ellen eddig a PK Zrt. nem tiltakozott, a PK Busrent azonban vitatta az ügyészségi álláspontot. Az, hogy mi állhat a fordulat mögött, nem sikerült a PK Busrent Kft. vezetőitől megtudnunk. Hiába kerestük a cég novemberben megválasztott új ügyvezetőjét, a Balogh Zsoltot, őt nem sikerült telefonon utolérnünk, jelenleg külföldön tartózkodik.

A tárgyalást február 14-ére napolták el határozathozatalra. Csizi Péter, Pécs alpolgármestere úgy reagált: bíznak abban, hogy a bíróság Pécs számára kedvező döntést hoz majd.

A kereset visszavonása ugyanis azt is jelentheti, hogy a bíróság az ügyészség álláspontjának adhat majd igazat, amennyiben az mindenben megfelel a jogszabályban előírtaknak.

A PK Busrent háza táján azonban más téren is változások történtek. Az elmúlt év végén ugyanis megszűnt a cég nagyobbik hányadát birtokló LL Bus Kft. E társaságot az a Lukács László vezette – és részben tulajdonolta -, aki a PK Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. volt ügyvezetőjének, Jahn Péternek volt a gyermekkori barátja.

Az LL Bus Kft. másik birtokosa pedig a máltai strandra bejegyzett Limatec Holding Ltd. volt. Ez utóbbi mögött többen pedig a rejtélyes, de buszos körökben jól ismert, jelenleg ismeretlen helyen, külföldön tartózkodó milliárdost, Rehus Ernőt vélik felfedezni. Az ő neve rendszeresen felbukkant a PK Zrt. volt vezérigazgatójának, Keczer Lászlónak a büntetőperében, amelyet éppen a buszok eladása miatt indítottak, hűtlen kezelés vádjával.

A PK Busrent Kft.-ben bekövetkezett változások kapcsán szerettük volna megkérdezni a tulajdonostárs PK Zrt.-t is, ám nem álltak rendelkezésünkre. Így nem tudni, hogy jelenleg kinek a birtokában van a megszűnt LL Bus Kft. üzletrésze.