Újra reszkethetnek a szúnyogok

Jönnek!

Augusztus első hetében, a korábbi csapadékos időjárás miatt az ország több térségében is jelentős mértékű szúnyoginvázió alakult ki. A kialakult helyzet enyhítése érdekében a múlt héten teljes kapacitással, több mint százezer hektáron, 323 településen gyérítették a vérszívókat a szakemberek. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, ezen a héten országosan 75 ezer hektáron, összesen 300 településen irtják majd a rovarokat – írja a Katasztrófavédelem.

hirdetés

Baranya megyében összesen 2 750 hektáron légi, 3 576 hektár nagyságú területen földi kémiai szúnyoggyérítés lesz. A Dráva mentén földi kémiai módszerrel 2 265 hektárt kezelnek. Mohács térségében légi kémiai eljárással 2 255, míg földi kémiai módszerrel 1 955 hektáron gyérítik a vérszívókat.

A múlt hét pénteki szeles időjárás miatt Zala és Békés megye néhány településén elmaradt a korábban betervezett gyérítés, a Balaton és a Velencei-tó egyes pontjain pedig félbemaradtak a kezelések. Ezeket a munkálatokat a hét első napjain pótolják. Mindezek mellett a szúnyoggyérítés kilencedik hetében Budapesten, a Balatonon, a Dráva mentén, valamint Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében dolgoznak a szakemberek összesen 75 ezer hektáron.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a helyzet azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.