Újra szavaznak Baranyában

Két roma nemzetiségi választást tartanak ma, mindkettőt azért, mert az őszi választás után nem tudott megalakulni a települési nemzetiségi önkormányzat.

hirdetés

Mindkét választást Baranya megyei településen tartják: Diósviszlón és Vásárosdombón. A két településen egyaránt négy-négy roma képviselőt választhatnak meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok.

Diósviszlón és Vásárosdombón azért kell időközi nemzetiségi választást tartani, mert a tavaly október 12-ei önkormányzati választáson ugyan sikerült eredményesen megválasztani a testület tagjait, de az önkormányzatok mégsem alakultak meg.

Az őszi nemzetiségi választás után több településen is előfordult, hogy – bár a voksolás eredményes volt és megválasztották a nemzetiségi képviselőket -, a testületek mégsem alakultak meg, mert tagjai nem tudtak megegyezni a nemzetiségi önkormányzat megalakulásával, a tisztségviselők megválasztásával kapcsolatban.

A mai voksoláson a négy-négy legtöbb szavazatot kapó jelölt szerez mandátumot. Szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet.