Újranézhetjük a taxisblokádot

Az eredeti terv enyhült, így nem lesz olyan blokád, mint negyed évszázada

Az 1990-ben lezajlott taxisblokádról készült videointerjú-sorozatot tesz közzé az Nyílt Társadalom Archívum (OSA), mindenki ingyen hozzáférhet az egyedülálló, nyolcórás felvételhez – jelentette be Rév István, az OSA igazgatója szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

hirdetés

Elmondta: az akkori szereplőkkel – mások mellett Bod Péter Ákos miniszterrel, államtitkárokkal és taxisokkal – készített interjúk vágatlanul kerültek egymás mellé a gyűjteményben, amelyet az alkotók azzal a feltétellel bocsátották az OSA rendelkezésére, hogy csak ebben a formában lehet nyilvánosságra hozni, “hogy az eseménysort senki ne tudja kontextusából kiragadva meghamisítani”.

Hozzátette: ez a interjúgyűjtemény az Elmesélt történelem című sorozat első része, a tervek szerint a következő rész a médiaháború történetét rekonstruálja. Mint mondta, volt, aki szerint a megmozdulás puccs volt, mások szerint a kormány jogosan emelte mintegy 60 százalékkal a benzin árát; volt, aki a katonasággal való fenyegetésnek hitelt adott, mások ezt rémhírterjesztésnek tartották.

Hollai Iván, a videointerjú-sorozat producere közölte: céljuk az volt, hogy “azok, akik még életben vannak, elmondhassák, mi is történt valójában”. Az interjúalanyok között Forgó Betti is megszólalt, aki a taxisok diszpécsereként “a gyutacsa volt” a 22 évvel ezelőtti eseményeknek, és eddig még nem szólalt meg az ügyben.

Szabadai Viktor, aki a dokumentumanyag alkotója Kerék-Bárczy Szabolccsal együtt, kiemelte: “nem akarnak igazságot szolgáltatni senkinek, nem akarnak sugalmazni semmit”, csak igyekeznek az események motivációit megérteni. Mint mondta, angol nyelvű feliratozást is terveznek az anyaghoz.

Az 1990. októberi taxisblokád a demokratikus Magyarország első tömegtüntetése volt. A váratlanul bejelentett benzináremelés ellen tiltakozva a taxisok és a magánfuvarozók megbénították előbb Budapest forgalmát, majd a közúti közlekedést az ország nagy részében. A blokád a nemzetközi közvélemény figyelmét is felkeltette, megítélése máig megosztja a politikusokat és a közvéleményt.