Ukrán-válság: a hágai bíróság is beleszól

Előzetes vizsgálatot indít a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a tavaly novembertől idén februárig – vagyis a kijevi tiltakozások kezdete és Viktor Janukovics elnök elmozdítása közötti időben – Ukrajnában történtek feltárására – tudatta az MTI-vel közleményben pénteken a törvényszék.

hirdetés

A közlemény szerint a bíróság főügyésze, a gambiai Fatou Bensouda előzetes vizsgálatot indított a helyzet értékelésére, és azt is megvizsgálja, hogy a bíróság működését szabályozó római statútum értelmében fennállnak-e a hivatalos nyomozás megindításához szükséges körülmények. Az ügyész azt is felméri, mely kérdésekben van jogköre vizsgálódni.

A 2002-ben létrejött Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnök ügyében járhat el. A statútumhoz Ukrajna is csatlakozott ugyan, de még nem ratifikálta azt, ezért nemzetközi jogi értelemben egyelőre nem tekinthető a szerződés részes államának. A statútum viszont ilyen országok számára is lehetővé teszi, hogy ők maguk kérjék, hogy a bíróság járjon el egy őket érintő ügyben.

A kijevi hatóságok a közlemény szerint két héttel ezelőtt fordultak beadvánnyal a bírósághoz, amelyben kinyilvánították, hogy a 2013. november 21. és 2014. február 22. között az ország területén elkövetett állítólagos bűncselekmények esetében elismerik a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát. Az ICC honlapján olvasható nyilatkozat szerint az ukrán parlament Janukovics elmozdítását követő egyik döntése ad jogalapot a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy azonosítsa a kérdéses időszakban elkövetett bűncselekmények elkövetőit és tettestársaikat, vádat emeljen, és ítélkezzen felettük.