Elmarad az üldözött katolikus papok látogatása Pécsen!

hirdetés

Az Iszlám Állam által megszállt Moszulból érkező papok a hétvégén celebrálnak misét, tartanak előadást – adta hírül a Pécsi Egyházmegye szerdán, azonban a csütörtöki információk szerint nem tudnak eljönni váratlan elfoglaltságuk miatt. 

A négy szír katolikus pap június közepén érkezett Magyarországra az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vendégeként.

Azért jöttek, hogy bemutassák az iraki keresztények helyzetét, üldöztetésüket, a szenvedésben való kitartást, és a megbocsátás mindebben felismert mélységeit.

A katolikus papok a Ninivei-fennsíkon fekvő, iraki városból Moszulból érkeztek. A város közel van  Karakoshoz, ami az iraki keresztények kulturális, szellemi és lelki központja volt. Itt volt a szír katolikus egyház püspöki székhelye, a városban több mint ötvenezer keresztény élt az Iszlám Állam pusztítása előtt.

A Közel-Kelet egyik legnagyobb keresztény temploma is itt áll, romos állapotban. A Szeplőtelen Fogantatás-templom az Iszlám Állam hódításakor jelentős károkat szenvedett. Karakost már felszabadították, de a város szinte teljesen elpusztult.

Az üldöztetésben is kitartó atyák június közepe óta vannak Magyarországon, a Pécsi Egyházmegye meghívására a hétvégét Pécsett töltötték volna.

A már előkészített hétvégi látogatás az atyák nem várt elfoglaltságai miatt marad el.

Istenem, teljes szívünkből imádkozunk… Hozd el a békét az irakiaknak, időseknek és fiataloknak. Jöjjön el a te országod, amint a mennyben, úgy a földön is.” – A szír katolikus atyák üzenete.

A képeket Roni atya bocsátotta a Magyar Kurír rendelkezésére