Ülés utoljára: utcanevek, támogatások, idősek

Utoljára ülésezik csütörtökön a város közgyűlése a nyáron. A félszáz napirend között komoly százmilliókról születik döntés, felállítják az idősügyi tanácsot, döntenek a helyi gazdaság fejlesztésével kapcsolatos intézkedésekről.

hirdetés

Az ülés elején Páva Zsolt polgármesteri ösztöndíjakat adott át diákoknak. A tanulók kiváló tanulmányi és sporteredményeikkel érdemelték ki az elismeréseket.

Frissítve (9:35)

Napirend előtt Keresztes László Lóránt (LMP) az utcanevekkel kapcsolatos előterjesztés levételét kérte arra hivatkozva, hogy a Sarló utca lakóinak többsége ragaszkodik a közterület régi nevéhez. A kérést a többség elutasította, mondván, a városvezetéshez nem jutott el ez az igény.

Schmuck Roland (MSZP) szintén napirend előtt az uránkutatásokról szólt: azt kérte, hogy a polgármester hívjon össze közmeghallgatást a témával kapcsolatban. Páva Zsolt polgármester válaszában megjegyezte: már a hét elején ígéretet tett a közmeghallgatás összehívására, amelyet a nyarat követően tartanak meg.

Kiderült, hogy a teremben uralkodó fülledt meleg sem alkalmas parttalan, sehová sem vezető viták megakadályozására. A képviselők az urános gumicsontot rágják.

Frissítve (10:10)

A közgyűlés zárt ülést tart.

Frissítve (11:23)

Zárt ülésen döntöttek a 2012-es kitüntetésekről, valamint lezárta a közétkeztetési szolgáltatások a oktatási és szociális intézményekben tárgyú közbeszerzést.

Frissítve (12:13)

Tárgyalják a képviselők az utcanevek módosításával kapcsolatos előterjesztést. Nyőgéri Lajos (MSZP) kommunikációs fogásnak, porhintésnek tekintette felszólalásában a javaslatot, hogy a kommunista diktatúrához köthető személyekről elnevezett utcákat nevezzenek át Pécsen.

Meixner András védelmébe vette a Marx utat, s Karl Marx-ot, majd ideológiai elemzésekre fordította ideje nagy részét. Mint mondta, számára érdekes, hogy Sarló utcát is át akarja nevezni a városvezetés, egyben Wass Albertet középszerű írónak nevezte.

Hoppál Péter (Fidesz) szerint az utcák októbertől sokkal illőbb neveket kapnak, a Sarló és a Kalapács utcákat pedig azért kell átnevezni, mert ezek keresztezik egymást. Annak idején éppen azért kapták e neveket az utcák, hogy a kommunista jelképek így is megjelenhessen a városban, mondta. A Wass Alberttel kapcsolatos aggályról elmondta: az író többször is megkapta a József Attila-díj elődjét, a legjobb íróknak járó Baumgarten-díjat.

Keresztes László Lóránt kötötte az ebet a karóhoz: a Sarló utca lakóival szerinte nem egyeztetett a város és a közterület lakóinak nagy része szerinte nem is akar változást.

A vitát jól jellemzi, hogy Nyőgéri Lajos már az inkvizíciónál és a boszorkányüldözésnél jár, így legközelebb akkor jelentkezünk, ha dönt a közgyűlés az előterjesztésről.

A testület végül egy kivételével változatlan formában fogadta el az előterjesztést. A Sarló utcát egyelőre nem nevezik át. A közgyűlés döntésének értelmében a Frankel Leó utca Pákolitz István költő, a Károlyi Mihály utca Málics Ottó 1956-os forradalmár, a Marx út Wass Albert író, a Népfront utca Ember Kálmán bányamérnök nevét viseli októbertől. A Ságvári Endre utca a hét vezér egyikének, a Töhötömnek a mai helynévalakját, a Tétényt kapja, Kalapács utcát pedig Bazsarózsa utcának hívják majd.

Frissítve (13:01)

A közgyűlés délután kettőig szünetet tart.

Frissítve (14:26)

A kérdések órájával folytatódott a közgyűlés az ebédszünet után: ismét az urán a téma. Keresztes László Lóránt (LMP) arra várt választ, hogy elfogadható eljárás-e, hogy a Kismélyvölgyben, a lakóházak közvetlen közelében tervez kutatófúrásokat a Wildhorse.

Páva Zsolt úgy válaszolt, amíg nincsenek konkrét adatok, dokumentumok a birtokában, érdemben nem tud nyilatkozni az ügyben. A polgármester körültekintő eljárást ígért, a kérdésben minden párttal egyeztetni kíván a jövőben.

Az idősügyi tanács létrehozásáról szóló előterjesztéssel kapcsolatban Páva Zsolt elmondta, más hazai nagyvárosokban már sikeres a kezdeményezés, amely komoly segítséget jelent a városvezetőknek a döntéshozatalban is.

Frissítve (15:34)

Százszázalékos önkormányzati tulajdonba veszi a város az Eunet 2000 Kft. nevű informatikai céget – erről is döntött a közgyűlés, amely jóváhagyta, hogy díszsírhellyel tisztelegjenek Pécsi Köztemetőben a Hullámfürdő sportuszodájának névadója,néhai  Dr. Abay Nemes Oszkár előtt. A részletekről itt olvashat! A képviselők szavaztak a kulturális célú alapítványok támogatásáról is.

Frissítve (16:20)

60 millió forinttal támogatná a város a pécsi vállalkozókat: a polgármester elmondta, a támogatásra érdemes helyi cégektől elvárják, hogy ne csökkentsék a munkaerő létszámát. Azon 50 fő alatt foglalkoztató cégeknek van lehetősége pénzhez jutni ily módon, amelyek rendben befizetik a helyi adókat.

Frissítve (17:03)

Óvodafejlesztésre pályázik a város, amelynek keretében eszközfejlesztésre és építkezésekre 30 millió, a pedagógusok továbbképzésére 44,5 millió forintot költhet a város pályázati siker esetében. A témával külön cikkben foglalkozunk a nemsokára. A közgyűlés  egyre gyorsabban pörgeti a kevésbé fajsúlyos témák megszavazását, amelyeket vita nélkül szavaztak meg a képviselők.

Frissítve (17:12)

Sikerült megegyeznie a pécsi középkori egyetem üzemeltetéséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel a városnak – emlékezetett Nagy Csaba. Az alpolgármester hozzátette, azóta kiderült, hogy fejleszteni kell az épület biztonsági rendszerét, ezért javasolta, hogy biztonsági kamerákat telepítsenek a középkori egyetem területén, amelyet a tervek szerint bekötnének a városi térfigyelő rendszerbe. Az előterjesztést Nagy Csaba módosító indítványával együtt szavazták meg a képviselők.