Uniós támogatást ígért, de nem jött be

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy mohácsi nő ellen, aki uniós támogatás ígéretével csalt ki pénzt cégektől.

hirdetés

A mohácsi nő 2015. és 2016. között különböző – elsődlegesen pécsi – gazdasági társaságokat keresett fel részben személyesen, részben közvetítő útján. A nő magát pályázatíró társaságok képviselőjének adta ki, és tájékoztatta a cégvezetőket arról, hogy az általa képviselt társaságok vissza nem térítendő, uniós forrásból származó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által folyósított támogatásokkal kapcsolatban teljes körű pályázati ügyintézést vállalnak.

A pályázatokkal kapcsolatos ügyintézési díjak megfizetése, illetve az általa állítottan elnyert támogatások kifizetésének meggyorsítása végett a nő különböző összegeket vett át a gazdasági társaságok képviselőitől.

Ténylegesen azonban a vádlott által felkínált pályázati támogatások nem voltak valósak. A nő nem állt kapcsolatban a megnevezett pályázatíró társaságokkal, az elkövető által a sértettek részére bemutatott minisztériumi dokumentumok hamisak voltak, azok nem a minisztériumtól származtak.

A vádlottnak nem volt lehetősége a gazdasági társaságok részére ígért vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére. A nő összesen 11 gazdasági társaság vezetőjét tévesztette meg, akiktől alkalmanként 50 000 – 1 100 000 forintot csalt ki. Az elkövető összesen 3,6 millió forint összeget vett át a cégek vezetőitől.

A vádlott által elkövetett cselekmény több rendbeli csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.