Ünnepel a Mecsek Egyesület

Mecseki turistautak, pihenők, kilátók, kiépített források – egyebek mellett ezeket is köszönhetjük a 125 éves Mecsek Egyesületnek, amely ezen a hétvégén számtalan programmal ünnepel. Szombati túrájukra is invitálják a pécsieket és Mecsek szerelmeseit.

A Mecsek Egyesület a Pécsi Köztemetőben nyolc síremléknél helyezett el koszorút pénteken, olyan egykori tagok sírjánál, akik kimagasló tevékenységet végeztek az egyesület életében. A Városháza dísztermében tartott ünnepi közgyűlésen elismeréseket adott át Kiss Tibor, az Egyesület nemrég megválasztott elnöke, aki emellett a Biokom ügyvezető igazgatója is.

hirdetés
Uránia Mozi

temeto koszoruzas1

A Mecsek Egyesület 1891. április 30-án alakult meg a pécsi Nemzeti Casinóban, 162 alapító tag részvételével. Az egyesület fénykorában négyezer tag munkálkodott a Mecsek turisztikai fellendítésért, elsősorban nekik köszönhető a sétautak kialakítása, a turistajelzések felfestése, kilátók és pihenőhelyek létesítése, források kiépítése, amelyeket ma a Biokom NKft. és a Mecsekerdő Zrt. tart karban.

koszoruzas2

Az egyesületben mai is különböző szakosztályok működnek, múzeumi túrákkal és kirándulásokkal várják az érdeklődőket, hogy megismertessék a természet és az épített örökségünk csodáit.

mecsek egyesület unnepi kozgyulese

A Mecseket járva sok helyen felfedezhető, mi mindent alkotott a Mecsek Egyesület az elmúlt 125 év során. Hétvégente hagyományos túrákat szerveznek, amelyeken a Mecsek, a Baranyai-dombság, a Geresdi-dombság, a Villányi-hegység és a Zselic tájait mutatják be. Keddenként lassú tempójú rövid túrákat, sétákat indítanak azok számára, akik koruknál vagy egészségi állapotuknál fogva nem tudnák teljesíteni a hosszabb hétvégi kirándulásokat.

Az évforduló alkalmából április 30-án 9.15-től mecseki túrára várják az érdeklődőket. A találkozó 9 órakor lesz a Gyükés helyi járat buszfordulójában. Túraútvonal: Gyükés – Szent Bertalan-kápolna – Szent Bertalan-forrás – Lámpás-völgy – Kantavári-forrás – Rábay-fa – Kánya-forrás – Nagy-mély-völgy – Sziklás-forrás – Kőlyuk, Cserkész-forrás – Mánfai-horgásztó – Cifra-malom. Ezt kövtően 17 órától hálaadó Szentmisét tartanak a Király utcai Lyceum templomban.