Ünnepi étkezés az egészség jegyében

A címben tett kijelentés nem lehetetlen küldetés. Vági Zsolt pécsi dietetikus, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezetője több tanáccsal is szolgál olvasóinknak, hogy az ünnepek alatt, miként úszható meg az étkek végeláthatatlan sora miatti rosszullét, s hogyan kerülhető el az vissza-visszatérő elhízás.Vági Zsolt szerint az ünnepi étkezések egyik alapvető problémája a túlevés: a legtöbben nem csak a biológiai szükségletüknek megfelelő mennyiségű ételt fogyasztanak el, hanem annál jóval többet. Ennek oka az, hogy az étkezést örömforrásként értelmezik.

hirdetés

A szakember szerint tudatosítanunk kell magunkban azt, hogy az elfogyasztott ételeknek elsősorban testünk élettani szükségleteit kell szolgálnia, nem csupán vágyaink kielégítését.

Az első fogásként fogyasztott leves vagy egy nagy pohár víz szintén szerepet játszhat a túlevés elkerülésében. Ugyan az ünnepi étkezésekre nem jellemző a kapkodás, a nagy mennyiségek miatt mégis hajlamosan vagyunk a kelleténél gyorsabban enni, ami az arra érzékenyeknél emésztési problémákat, gyomorfájást okozhat. Ha gyorsan eszünk, mire érzékeljük a jóllakottságot, gyomrunkban már több étel van a szükségesnél. „Étkezzünk lassan, az ételt jól megrágva, s közben kortyoljunk – lehetőleg szénsavmentes – folyadékot is” – így a szakember. Szerinte a fájó gyomor egyik oka lehet a megszokottnál nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is.

Vági Zsolt a következményekkel kapcsolatban megjegyezte: rövidtávon a túlevés okozhat rossz közérzetet, emésztési zavarokat, epegörcsöt, de akár hasnyálmirigy-gyulladást is. Hosszútávon a szükségletnél nagyobb mennyiségű energia- és tápanyagbevitel a testtömeg gyarapodásához vezet, ami táptalaja számos súlyos betegségnek, mint például a cukorbetegség, a szív-ér rendszeri betegségek, epebetegségek.

Már az ünnepi étkek készítésénél is érdemes tudatosnak lenni. A dietetikus utalt rá: ma már számos szakácskönyv és internetes oldal készül fel arra, hogy az ünnepi étkezések is az egészség jegyében teljenek. „Figyeljünk arra, hogy zsírszegényen, lehetőleg kevés hozzáadott cukorral készítsük az ételeinket, s tartalmazzanak bőségesen zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonákat” – így Vági Zsolt, aki szerint a magyaros ünnepi konyha egyik helytelen eleme a túlzott mennyiségű hús és szénhidrátfogyasztás. Ezt kiküszöbölhetjük úgy, hogy például a vagdaltat zöldségesen készítjük, míg a rizsköret mellé zöldsalátát is tálalunk.

Egy-két táplálkozással összefüggő betegséget leszámítva, az étrendeknek nem kell nagyon szigorúnak lennie, néha mindenki lehet egy picit megengedőbb magával, viszont a diétát tartó személyek legyenek tudatában annak, hogy az elfogyasztott – a megszokottól eltérő – étel hogyan fog hatni szervezetükre.

A nagy vércukorszint-emelkedést, epegörcsöt, esetleg akut hasnyálmirigy-gyulladást egy átgondolt, de mégis engedékenyebb diétával el lehet kerülni.

Vági Zsolt az ünnepek utáni napokkal kapcsolatban elmondta: ha mégis megesik a súlytöbblet, sokan hirtelen vissza szeretnék nyerni régi formájukat, ezért nem riadnak vissza a drasztikusabb módszerektől sem. Ezekkel a kúrákkal bizony néha többet ártunk magunknak, mint a súlyfelesleggel. A fogyás a dietetikus szerint akkor egészséges, ha megfelelő gyorsasággal érjük el a reális célt, de közben a szervezet nem szenved hiányt a létfontosságú tápanyagokból. A legfontosabb: hogy közben kellemesen érezzük magunkat, és hiánytalanul el tudjuk végezni mindennapi feladatainkat. Ehhez célszerű szakember segítségét kérni, de legalább kerülni a nehéz, zsíros, cukor ételeket és könnyű, párolt ételekben, főzelékfélékben gazdag étrendet követni.