Urán-ügy: „Mindent tudni akarunk, mindent elmondunk”

Nagy Csaba alpolgármestert kérte fel a közgyűlés arra, hogy a város érdekeit képviselje abban a folyamatban, amelynek során a magyar állam és a piaci szereplők az uránérc-bányászat újraindításának lehetőségeit vizsgálják. Őt kérdeztük az előttünk álló időszakról.

hirdetés

– Az urán szó hallatán vegyes érzelmek kerülnek felszínre a pécsiek körében. Most mire számíthatunk?
– A kormány döntése szerint a következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit. Egyelőre ennyit tudunk. Azt, hogy milyen technológiával, pontosan hol és mikor folynak majd a vizsgálatok, a jövőben derül ki, s erről mindenki tudni is fog.

– Valóban ki fog derülni? Az atomenergia körül valahogy mindig nagy a köd, a titkolózás, a sejtelmesség…
– A városvezetés és a magyar kormány csak akkor járul hozzá a kutatásokhoz, a vizsgálatok lefolytatásához, ha széles körű társadalmi párbeszéd mellett, a nyilvánosság előtt zajlik. Nem támogatunk olyan tevékenységet, amely körül a legkisebb bizonytalanság vagy éppen titkolózás van.

– Milyen kérdésekre vár választ a kormány és a kutatást végző vállalat?
– Kormányzati és önkormányzati felügyelet mellett, minden lehetséges szempontot áttekintve elemzik majd az ásványvagyon-készlet hasznosíthatóságát. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági kockázatokra. Ez egy hosszú folyamat lesz, s a végén egyetlen választ kapunk: érdemes valamilyen technológiával újraindítani a bányát vagy nem. A fizikai megvalósíthatóság és a gazdaságosság mellett meghatározó döntési tényező lesz a bányászati tevékenység társadalmi elfogadottsága, a térség lakóinak véleménye is. Mindent tudni akarunk, s mi is minden információt megadunk az embereknek ahhoz, hogy közösen dönteni tudjunk.

– Hogyan fog információkat szerezni a kutatásról, s hogyan jut majd ez el a pécsiekhez?
– Elsősorban a pécsiek és az önkormányzat érdekeit képviselve, minden érintett szereplővel tárgyalásokat folytatok a jövőben, alapvető és a pécsiektől felmerülő kérdésekre várok válaszokat a kormánytól és a kutatóktól. Célom, hogy minden szándékról, törekvésről, a legapróbb tervről is tudomása lehessen mindenkinek. Munkám során bizonyos időközönként beszámolókat készítek, ezeket az önkormányzat előtt és különböző fórumokon ismertetem. Emellett remélhetőleg gyakran faggat a helyi tévé, s a lapok, az internetes oldalak, rádiók is kérdőre vonnak majd. Az ősz beköszöntével pedig minden addigi történésről közmeghallgatáson számolunk be. Lesz tehát alkalmuk a pécsieknek személyesen is kérdezniük a kutatóktól, a kormány embereitől is.

– Mikor kaphat zöld utat az uránkitermelés?
– Kizárólag abban az esetben adja hozzájárulását a kormány az uránérc-bányászat környéken történő újraindításához a jövőben, ha a részletes elemzés eredménye ezt megfelelően alátámasztja. Az elemzés eredményeként a kormányzat támogathatja vagy elvetheti a mecseki uránvagyon kiaknázását célzó terveket. Hogy ennek a vizsgálatnak mikor lesz eredménye, ma még nem lehet tudni.