Uránia: nagyszámú érdeklődő

A Bauhaus építészeti stílus jegyeit hordozza magán az Uránia mozi, amely műemléki védettség alatt áll. Néhány évvel ezelőtt ugyan felújították a filmszínházat, ám ennek az volt az „ára”, hogy art moziként kellett működtetni. Az állami források ugyanakkor megcsappantak, miközben nagyot változtak a filmnézési szokások. A fenntartó Pécs Médiaközpont ezért írt ki pályázatot az üzemeltetésre.
A Pécs Médiaközpont Kft. ügyvezető igazgatója, Velkovics Vilmos elmondta: a mozi üzemeltetésére kiírt pályázat anyagát közel másfél százan töltötték le a hírportálunkról, a PécsMa.hu-ról, ugyanakkor többen személyesen is érdeklődtek a részletekről. Így bízik abban, hogy a filmszínház üzemeltetésére kiírt pályázat sikeres lesz, a korábban is tervezett módon december közepén már nyertest is hirdethetnek.

hirdetés

A cégvezető hangsúlyozta: a mozis piac nagyot változott, így önmagában az, hogy csupán művészfilmeket vetítsen egy négyszáz férőhelyes létesítmény, nem életképes, ugyanakkor kapcsolódó funkciókkal az lehet.

Elmondta azt is, hogy nem zárt be az intézmény, csupán szüneteltetik a vetítéseket addig, amíg az elromlott kazánt megjavítják. Ismert, hogy egy korábbi, az épület felújítására elnyert pályázati pénz lehívásának az volt a feltétele, hogy az létesítményt 2011. december 31-ig art moziként kell üzemeltetni, ugyanakkor a Mozgókép Alaptól az elmúlt két évben mindössze egyetlen negyedévi forrást kapott meg a mozi, holott erről aláírt megállapodással rendelkeztek. A Mozgókép Alap idén be is fejezte tevékenységét.

Az ügyvezető ezzel kapcsolatban elmondta: a minap a fővárosban tárgyalt arról, hogy a 2010-es évre vonatkozó pénz nyolcvan százalékát elutalja az alap, s erről megegyezés is született, így hamarosan 2,8 millió forint érkezik.

A Pécs Médiaközpont Kft. elkötelezett abban, hogy a filmszínház tovább működjön, a maga eszközeivel járuljon hozzá ahhoz, hogy a belvárosban maradjon a kulturális intézmény.