Uránmentesítés – Berta: nem elég a pénz

Bár kap még pénzt a minisztériumtól a pécsi uránmentesítési programra a Mecsek-Öko, a forrás a vezérigazgató szerint nem elegendő teljes körűen feladataik elvégzésére. Reményt jelent, hogy elindult egy párbeszéd a tulajdonos vagyonkezelő és a fejlesztési tárca között.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, az év végére komoly veszélyt jelentett a pécsi uránmentesítési programra nézve, hogy a finanszírozás elakadása miatt a Mecsek-Öko Zrt. a munka folytatásának leállítását helyezte kilátásba. Mint megírtuk, a társaság  2011-ben 550 milliót tervezett be a munkáira, a minisztérium azonban mindössze 310 milliót adott volna csak 2011-re, végül 110 millió landolt a vállalat számláján december elejéig.

A munkákat fedező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium decemberre megállapodott a társaság vezérigazgatójával, és további közel 190 milliós támogatást adott, ám ezt már a következő év három hónapjának munkáira is küldték

Mint azt Berta Zsolt, a zrt. vezérigazgatója elmondta, aláírták a szerződést a feladataik március végéig történő további finanszírozására, így az állam összesen 307 millió forintot biztosít a feladatok 2011. évi és 2012. első negyedévi ellátására. Véleménye szerint ez az összeg azonban továbbra sem elegendő még a jelzett időszak feladatainak teljes körű ellátására.

A Mecsek-Öko a gazdálkodásának racionalizálása miatt már létszámot is leépített, és  már korábban  kilátásba helyezték bizonyos tájrendezési feladataik, elemzéseik, figyelőkutak építésének elhalasztását is, valamint a monitoring tevékenységük korlátozását.

Reménykeltő ugyanakkor Berta Zsolt szerint, hogy Kovács Pál energetikai helyettes államtitkár a vagyonkezelő (MNV) és országos hatáskörű szakintézmények részvételévek szakmai felülvizsgálatot célzó együttműködést indított útjára.  A vezérigazgató bízik abban, hogy megnyugtató megoldást jelentenek az uránércbánya környezeti kárelhárítási feladatainak teljes körű ellátására.

A közelmúltban a fejlesztési minisztérium a pécsi városházára is eljuttatott egy levelet, miután az önkormányzat a tárcánál is érdeklődött az uránmentesítésre szánt pénz után. Ebben a  tájékoztatóban az állt, hogy a tárca tervei szerint 2012-ben összesen 370 millió forintos támogatást szánna a kárelhárítási feladatokra.

A tárca célja, hogy a lehető leghatékonyabban működjön a jövőben a Mecsek-Öko, miközben az eredeti célok nem sérülnek, azaz a pécsi vízbázis zavartalansága állandósuljon.