Útszegély- és járdasziget-takarítás a belvárosban

A BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. köztisztasági tevékenységének részeként, valamint a mostanában gyakori özönvízszerű esőzések miatt kialakuló, nagy mennyiségű csapadék hatékonyabb elfolyásának biztosítása érdekében Pécs belvárosában útszegély-takarítási akcióba kezdett.

hirdetés

“Az útszegély-tisztításnak köszönhetően kevesebb hordalék kerül be a víznyelőkbe a burkolatokról, így azok nem tudják eltömíteni a víznyelőket. Az útszegély-tisztításnak viszont nemcsak gyakorlati és praktikus eredménye van, hanem egyben látványos is, hiszen gyomok nélkül az utak sokkal szebb, rendezettebb városképet mutatnak, növelik a városlakók komfortérzetét.

Annak érdekében, hogy a belvárosban az útszegélyek minél tovább gazmentesek maradhassanak, a gyomnövények zöldfelületein felszívódó, vegyszeres gyomirtásba kezdtek. A cég munkatársai a történelmi belváros utcáin a kézi seprést és gyomlálást követően végigpermetezik az érintett útszegélyeket. A közel két héten át tartó akció során naponta kb. 1500 m2-nyi területet tudnak így rendbe tenni. A várhatóan jövő hét közepén befejeződő munkák reggel fél 8-tól kezdődnek és délután fél 4-ig tartanak a belvárosban.

A belvárosi munkákkal párhuzamosan a magasabban fekvő mecseki részeken emellett sor kerül a víznyelőrácsok tisztítására is, amelyek elősegítik az esők utáni hatékonyabb vízelvezetést, így kisebb mennyiségű csapadékvíz juthat le az alacsonyabban fekvő belvárosi részekre.

A város mélyebben fekvő részein folyamatosan zajlik az összes víznyelő és rácsos folyóka tisztítása tavasztól a tél beálltáig. Természetesen nagyobb esőket követően a tervszerű menetrenden túl, kampány jelleggel is kitisztítjuk azokat.

Szintén a köztisztasági szolgáltatás része, s egyben városszépítő, komfortérzetet növelő tevékenység a járdasziget-takarítás. Városunkban jelenleg 150 közép- és járdasziget található, amelyekből 101 járdasziget karbantartásáért felel a városüzemeltetési társaság. A többi sziget az országos úthálózat részeként a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozik, így az ezekhez az egy- és kétszámjegyű, főbb közlekedési útvonalak mentén megtalálható járdaszigetekhez kapcsolódó munkákat nem a városüzemeltetési kft. végzi.

A város teljes területét érintő járdasziget-takarítás június utolsó hetében kezdődött meg Pécsett, és várhatóan 10 napon át tart, s minden egyes hónapban két alkalommal végezzük el a tél beálltáig. A reggelente 5.00 és 6.30 között zajló munkák során először gépi seprés zajlik utcaseprő kisgépekkel a nagyobb mennyiségű kosz összegyűjtése céljából, ezt követően kézi erővel történik a gyomok eltávolítása és az apróbb simítások a város megszépítése céljából.

BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft.”