Útvonaltervet kapnak a közteresek

Útvonaltervek, percre beosztott munkaidő, informatikai háttértámogatás, körültekintőbb munkavégzés. Mindez jellemzi nemsokára a Pécsi Közterület-felügyelet új rendszerét, amelyben új feladatokat is kapnak az egyenruhások, azaz a felügyelők és a településőrök.

hirdetés

Jelenleg is kidolgozás alatt van a Pécsi Közterület-felügyelet munkájának átfazonírozása – mondta lapunknak Nagy Csaba annak kapcsán, hogy az ősz második felétől a jelenleginél jóval szorosabb kapcsolatban áll majd a városüzemeltetési cég, az önkormányzat és a hatóság. Az alpolgármester szerint a város közterületeire még nagyobb figyelem kell, s az illetékeseknek percre pontosan be kell osztaniuk a munkaidejüket.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Páva Zsolt polgármester egy, a közterület-felügyelet vezetőjének, Schranz Richárdnak írott levelében tavasszal már felhívta figyelmét elégedetlenségére. A város első embere azonnali intézkedési terv elkészítését, komolyabb odafigyelést kért, s azt, hogy a közteresek a lehető legnagyobb szigorral és határozottsággal járjanak el a vandálok, a kéregetők, a maguk után piszkot hagyó kutyasétáltatók és a szemetelőkkel szemben.

Azóta az illetékes vezető és munkatársai igyekeznek komolyabban odafigyelni, mondja Nagy Csaba alpolgármester, ám mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a felügyelet munkájának átszervezésére. „A városvezetés ezentúl a BIOKOM Pécsi Környezetgazdálkodási és Városüzemeltetési Kft.-vel közösen határozza meg számukra az ellátandó feladatokat, célvizsgálatokat. A munka elindult, a lényegi változás az ősz második felétől várható” – így az alpolgármester.

Nagy Csaba hangsúlyozta: bár a felügyelet önálló közhatalmi szervként működik tovább, gyakorlatilag egy teljesen új rendszerben kell elképzelni feladataik ellátását. Átalakítják ugyanis mind a településőrség, mind a közteresek munkáját a parkolási rendszerrel összhangban. „Új elektronikai, számítástechnikai háttértámogatást kapnak az egyenruhások, útvonalterv szerint kell dolgozniuk, s pontosan beosztjuk a munkaidejüket, nagyobb hangsúlyt kap az ügyeleti rendszer” – tette hozzá Nagy Csaba.