Üzemanyag lehet a szennyvizünkből

Többek között a buszok üzemanyagának gyártására és elektromos áram termelésére is alkalmas lenne az a biogáz, amelyet a Pécsen keletkező szennyvíziszapból lehetne kinyerni. A város pályázati forrást venne igénybe egy e célra alkalmas erőmű felépítéséhez. Jelenleg megvalósíthatósági tanulmány készül.

hirdetés

Nem kell messze mennünk, hiszen környékünkön – például Bicsérden és Bonyhádon is – már adtak át biogáz üzemeket. A létesítmény az előbbi helyszínen trágyából nyert 2,6 millió köbméter biogázból 950 átlagos háztartás áram- és 450 háztartás hőellátásának megfelelő energiát termel. Bonyhádon áramot állítanak elő az üzem működésével.

Pécs esetében a fenntartható fejlődést szem előtt tartó városvezetés is hasonló biogáz erőmű felépítését tervezi, amennyiben az egy-másfél milliárdos beruházáshoz sikerül uniós támogatást előteremteni. Az Ökováros-Ökorégió program egyik fontos eleme a szennyvízkezelésből megmaradt hulladékok hasznosítása biogáz üzemben.

A város tavaly nyáron kérte fel a Pécsi Városfejlesztési NKft.-t, hogy dolgozza ki egy uniós pályázatra épülő előtanulmány részleteit. A projekt legfontosabb céljának a Tettye Forrásház szennyvízkezelési technológiája keretében visszamaradó, évi mintegy 10-12 ezer tonna szennyvíziszap energetikai hasznosítását jelölték meg.

A megtermelt biometánt egyrészt a villamos energia termelésében hasznosítanák, de a tömegközlekedésben is alkalmazhatnák üzemanyag formájában, sőt, még üvegházakat is fűthetnének az úgynevezett veszteséghővel.

Megfelelő mértékű, azaz 85 százalék körüli uniós támogatással a beruházás önrésze pár éven belül megtérülne a városnak, egyúttal a szennyvíz tisztítása után fennmaradó iszapot sem kellene elszállíttatnia a vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt.-nek.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési NKft. ügyvezetője kifejtette: a „hulladékból energiát” program az Európai Unió egyik fontos célkitűzését testesíti meg. Megvalósíthatósági tanulmány készül jelenleg arról, hogy pontosan milyen célra alkalmazzák a szennyvíz feldolgozása után visszamaradó hulladékot. Mint mondta, több nagyvárosban is megvizsgálták már, miként hasznosítják az energiát, milyen technológiákat alkalmaznak például Szombathelyen és Zalaegerszegen is

Várhatóan tavasszal kiírnak olyan pályázatot, amelynek segítségével fel lehet építeni a majdani biogáz termelő üzemet, s a hozzá kapcsolódó energiatermelő létesítményeket. Jó esetben egy-két éven belül Pécsnek is lehet biometán előállítására alkalmas üzeme; s akár a jelenlegi buszpark egyes darabjait is a „zöld üzemanyaggal” hajthatják meg.