Üzemzavar-elhárítás: bevetésen a szolgáltató

Üzemzavar-elhárítási elméletébe s gyakorlatába vezette be csütörtökön az E.ON a sajtó munkatársait, akik elsőként a szolgáltató pécsi üzemirányító központjában, majd nem sokkal később a Mecsek szívében ismerkedhettek meg a problémamegoldás mikéntjével.

hirdetés

Természetes, hogy egy üzemzavar a fogyasztónak bosszankodást okoz, az országosan mintegy 80 ezer kilométer hosszúságú áramhálózatot működtető E.ON mérnökeinek és szerelőinek azonban csak ekkor kezdődik az igazi kihívás. A nagyobb problémákat okozó rendkívüli események sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő.

Az elmúlt években igencsak elszaporodtak az extrém időjárási jelenségek, a számtalan kárt okozó viharok, szupercellák, özönvízszerű esők, rekorderejű széllökések az áramhálózat üzemeltetőit is kihívások elé állították. Ez arra ösztönzi a szolgáltatót, hogy megfelelő műszaki háttérrel és szakmai felkészültséggel nézzen az új helyzet elé. Éppen ezért a szolgáltató az általa üzemeltetett áramhálózat fejlesztésére és felújítására évente mintegy 45 milliárd forintot költ. A fejlesztéseknek is köszönhető, hogy egy évtized alatt – éves szinten – öt óráról kettőre csökkent a szolgáltatás-kiesés időtartama.

Egy hibaesemény meghatározott protokoll szerint zajló cselekvéssort indít el: elsőként a rendszer automatikusan megkísérli újra életre kelteni a meghibásodott hálózatszakaszt, majd a mérnököknek öt percük van reagálni egy új hibára. Meghatározzák, hogy mely szakaszon történt a hiba, s hogy van-e lehetőség a még működő hálózatról ellátni a kiesett rendszer egy részét – így több ezer otthonban gyúlhat fel a fény szinte azonnal.

Ezután a szerelők helyszíni munkája következik – ahogy azt az újságírók csütörtökön a mecseki Vágotpusztán láthatták is -, sokszor igen barátságtalan terep- és időjárási viszonyok között. Ám ezzel együtt is néhány óra alatt képesek megoldani a nehézségeket. A csütörtöki alkalommal egy korábbi vihart követő ideiglenes hálózat-helyreállítást cseréltek ki véglegesre. A jelenlévőknek az alapos szakmai tájékoztatás mellett az is feltűnt, hogy a szolgáltató milyen kiemelt figyelmet fordít a balesetvédelmi előírások betartására.