Vádemelés a 40 évre titkosított ügyben

Befejeződött a nyomozás, vádat emeltek a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Dél-Dunántúli Régiójának volt vezetője ellen folytatólagosan elkövetett jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntette, 15-rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntette, valamint más köztörvényi és katonai bűncselekmények elkövetése miatt – közölte a nyomozást lefolytató Kaposvári Katonai Ügyészség hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

Bögöly Gyula, az ügyészség sajtószóvivője közleményében tudatta, hogy a rendőr alezredes elleni vádiratot a Somogy Megyei Bíróság katonai tanácsához nyújtották be.

Váradi Csaba régiós vezető szolgálati viszonyát – fegyelmi eljárás megindítása és büntetőfeljelentés megtétele mellett – ez év januárjában az NNI igazgatója függesztette fel.

Az akkor minősített – leggyakrabban államtitokkal kapcsolatban elrendelt – eljárás keretében megindított, majd többször meghosszabbított nyomozás során az alezredest gyanúsítottként először júliusban hallgatták ki.

Az MTI kérdésére, hogy pontosan mivel gyanúsítják Váradi Csabát, korábban Bögöly Gyula azt mondta: erről nem adhat felvilágosítást, a gyanúsításra vonatkozó információkat ugyanis 40 évre titkosították.