Vágykeltők Aphrodité léptei nyomán

Mi a közös a csokoládéban, az osztrigában, a petrezselyemben és a rózsaolajban? Az, hogy mindegyiknek vágyfokozó hatást tulajdonítanak. Étel, ital, fűszer és illat egyaránt segíthet a vonzalom felkeltésében, fenntartásában és erősítésében. Főként, ha hiszünk is benne.

hirdetés

De miért kételkednénk? Casanova sem véletlenül evett meg napjában vagy ötven osztrigát; Madame de Pompadour és Madame du Barry az istenek eledelével, ízesített-fűszerezett csokoládéval kényeztette XV. Lajost. A csokoládéitalt a XVII. századi Franciaországban először patikusok készítették és árulták erősítő, frissítő gyógyszerként. A petrezselyem ősidők óta ajzószernek számít, a szerelem és a termékenység jelképének tartott gránátalmát pedig a Kámaszútra is vágykeltőként említi.

– Az emberiség ősidők óta keresi-kutatja azokat az eszközöket, amelyekkel szerelmet szíthat, gerjeszthet, s a gesztusok, egy csók vagy érintés mellett az afrodiziákumokban találhatja meg ehhez a segítséget – magyarázza Bicskeyné Horváth Mária pécsi természetgyógyász. – Minden háziasszony konyhájában megtalálható e vágyfokozókból sok minden. Remekül serkenti a vérkeringést például a koriander, ezen ősi kultúrnövényt a papirusztekercsek tanúsága szerint az ókori Egyiptomban is ismerték. De alkalmazásakor legyünk körültekintőek, mert akárcsak a gyömbér, mértéktelen fogyasztás mellett ez is egészségkárosító, zavart okozhat ugyanis a vese- és májműködésben. A sáfrányt az ókori görögök is ismerték, úgy vélték, hogy elsősorban a nők érzéki vágyát fokozza. Régen az ópium pótlására is használták, de nagy mennyiségben ez is mérgező! A ginzeng csodás hatását már az ókori Kínában is kiaknázták. Tudták, hogy fokozza a betegek fizikai erejét éppúgy, mint az ember szellemi tevékenységét, ezenfelül a szervezet védőbástyájaként is helytáll, hisz olyan speciális immunsejtek termelődését serkenti, amelyek feladata a szervezetbe kerülő vírusok, baktériumok elpusztítása. A szerecsendió rendkívül erős élénkítő hatású, nem csoda, hogy a mámort okozó és izgalmat fokozó drog, a szintetikus MDA alapanyaga is.

Természetes módon, gyógynövényekkel is sokat tehetünk lelkiállapotunk egyensúlyának fenntartásáért. Nemcsak teák, de masszázs- és fürdőolajak is segítenek ebben. Azonban ne feledjük: a konyhánkban fellelhető gyógynövényeket, gyógyfüveket csak minimális mennyiségben, milligrammban szabad adagolni! Valamennyi az idegrendszeren keresztül hat, tehát a folyamatnak van biológiai alapja, de úgy vélem, az erejük legfőképpen a beléjük vetett hitben rejlik.

Az igazi varázsszer bennünk lakik!

Fitoterápiában (is) jártas szakértőnk, tudásának birtokában sem győzi eléggé hangsúlyozni, amit a lelke mélyén őszintén vall, hogy álljon bár rendelkezésünkre bármilyen praktika, az igazi hódító erőt mégiscsak az ápoltság, a rendezett frizura, a kellően megválasztott smink, s a lényünkből fakadó kedvesség és kiegyensúlyozottság jelentheti. Kövessük a természetet, s miként az ilyenkor, tavasszal felfrissül, mi is tegyünk meg mindent ennek érdekében. Mert aki képes önmagát egy kicsit is megújítani, ezt fogja a környezetére is kisugározni.
– Olyannak kell elfogadnunk magunkat, amilyenek vagyunk, s mindenkit óva intenék attól, hogy egy elképzelt modellhez, ideálhoz igazodjon – tanácsolja Bicskeyné Horváth Mária. – Nem mindenkinek áll jól ugyanaz a ruha, ugyanaz a hajviselet, ugyanaz a szín. Ha magunkra erőszakoljuk az épp aktuális trendet, akár a depressziónak is kitehetjük magunkat. Maradjunk inkább önmagunk, viselkedjünk természetesen, ne sóvárogjunk, s főleg ne irigykedjünk tizenöt kilóval fiatalabb barátnőnkre!

Meglátni, megérezni, megőrizni

Azt a kérdést, hogy miféle afrodiziákumokból állítana össze egy menüt szíve választottjának, természetgyógyászunk megfordítja. Hívjon meg ő engem egy romantikus vacsorára! – mondja.
– Rendben, de mi legyen a szépen megterített, gyertyafényes asztalon?
– Előételként sáfrányos rizst képzelnék el, a tenger gyümölcseivel, rákkal, kagylóval. Aztán egy szelet roston sült halat tojásos, spárgás körettel, hozzá elkortyolhatnánk egy finom baranyai vörösbort, mert ez a remek nedű kiválóan oldja a feszültséget, kissé a gátlásokat is. Desszertnek gyümölcssalátát kérnék eperrel és szőlővel, aztán egy finom tejszínhabos kávét. S ha az asztalon egy csokor gyöngyvirág is lenne, a lovagom teljesen levenne a lábamról.
– Miért pont ez illene az alkalomhoz?
– Mert az egyik legkecsesebb virág, hófehér színével jelzi a tisztaságot, az őszinteséget és a szeretetet, az illata pedig olyan, hogy ha egyszer megszagoltad, biztosan meg is őrzöd az érzékeidben. Minden nő arra vágyik, hogy meglássák, megérezzék, és soha ne felejtsék el!

Aphrodité léptei nyomán sarjadtak a vágykeltők

Afrodiziákumnak nevezzük azokat a növényi vagy állati eredetű, fizikai vagy pszichés szereket, amelyek vágyfokozók, s a termékenységet is kedvezően befolyásolják. A szó Aphrodité, a szerelem és a szépség görög istennőjének nevéből ered, aki miután a tenger habjaiból egy kagylón kiemelkedett, léptei nyomán vágykeltő virágok és növények sarjadtak a szerelem, Ciprus szigetén.

A legismertebb afrodiziákumok

ánizs: az ókori Görögország és Róma legnépszerűbb fűszere volt, ételeket-italokat ízesítettek vele

chili: fokozza a nyálkahártyák vérellátását

fahéj: hangulatfokozó, potencianövelő fűszer

jázminolaj: ellazít, és fenntartja a szexuális érdeklődést

kaviár: a termékenység szimbóluma, vágyfokozó tulajdonsága magas fehérjetartalmának köszönhető

méz: általános erősítő és potencianövelő szer

rozmaring: gyógynövény, ösztönzi a vérkeringést, serkenti az emésztést, idegerősítő hatású, markáns fűszernövény, a sámánok varázsszerként használták

rózsaolaj: illata az agyban dopamint szabadít föl, ami sajátos boldogsághormon

szegfűbors: az indiánok gyógyításra használták, emésztési zavarokra és a test melegen tartására, de a nemi öröm szent tüzét is felizzítja

tengeri halak: foszfor- és jódtartalmuk igen magas, ezáltal növelik a potenciát, frigiditás ellen használják