Vajon lesz zivatar Pécsen is?

Marad a forróság, és Pécsen egyelőre kicsit az esély arra, hogy egy zivatar enyhülést hoz csütörtökön. 

hirdetés

Az OMSZ szerint a középhőmérséklet csütörtökön az ország döntő részén 28, 29 fok körül alakul. Főként északnyugaton, az Alpokalján mérséklődik a nappali felmelegedés, illetve a kialakuló záporok, zivatarok környezetében is átmenetileg akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet.

Az Alföldön, délkeleten viszont a 30 fokot is meghaladhatja a középhőmérséklet. Pénteken már nagyobb területen csökken a napi középhőmérséklet 27 fok alá, elsősorban a Dunántúl északi felén és az északi megyékben. Délkeleten viszont továbbra is 30 fok felett maradhat.

Csütörtökön főként a déli óráktól a Dunántúlon több helyen, a Duna-Tisza közén, az Északi-középhegység térségében szórványosan, majd a Tiszántúlon az esti óráktól, de ott csak kevés helyen zivatarok kialakulása várható. Az első intenzívebb zivatarok a déli órákban, legjobb eséllyel a Dunántúli-középhegység térségében törhetnek ki, majd délkeleti irányba haladhatnak tovább.

Zivatarokban nagy eséllyel fordulhat elő intenzív csapadék, felhőszakadás (általában 25-50 mm, néhol ezt meghaladó), zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos szélre (50-70, néhol 90 km/h-t meghaladó), illetve nagyobb jégre (1-2 cm körüli átmérő) is számítani lehet. Zivatarok egészen a késő esti, hajnali órákig fennmaradhatnak, majd átmeneti szünet után holnap napközben ismét lehet elszórtan zivatartevékenységre számítani, elsősorban az Alföldön, illetve az ország északkeleti részén, valamint kisebb valószínűséggel a Dunántúl északi felén.

Zivatarokban felhőszakadás, illetve jégeső továbbra is előfordulhat.