Vajon miért kell gondolázni az Ágoston téren?

Kővári János szerint a válasz: mert nem fenntartható módon tervezték meg a város jövőjét. Ezen kívánnak az Ökováros-Ökorégió programmal gyökeresen változtatni. Jöhet a pécsi biogáz üzem.

hirdetés

– Vajon miért kell varjakat kergetni a városban? Vajon miért kell gondolázni az Ágoston téren a nyári csapadékos időben? Vajon miért van eladósodva Pécs városa? – kérdezte Kővári János a természeti és emberi erőforrás fejlesztési bizottság elnöke az Ökováros-Ökorégió programról szóló sajtótájékoztatón. Szerinte erre az a válasz, hogy nem fenntartható módon tervezték meg a város jövőjét, ezen pedig változtatni kell.

Az erre hivatott, fenntarthatóbb és olcsóbb Pécset célul kitűző Ökováros-Ökorégió programnak már 2004-ben volt egy első változata, ám az azóta eltelt időben jelentősen módosultak a körülmények. Így azt aktualizálni kellett, erre a közelmúltban került sor szakemberek részvételével.

A Pécsi Tudományegyetem közgazdaságtudományi karának oktatója, Kiss Tibor szerint a szemléletváltás az elsődleges cél, olyan stratégiát kell kialakítani, amely víziót is jelent, s ami mögé odaállhatnak a város lakói is.
A már megvalósult ISPA-program az egyik legfontosabb lépés volt annak érekében, hogy a környezeti szennyezés csökkenjen.

Merza Péter, a Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerint a további fejlesztési célok között a légszennyezettség és a zajártalom, a város ökológiai lábnyomának csökkentése a cél. S a program szellemében készült el a város hosszú távú fejlesztési terve, valamint az integrált városfejlesztési stratégia is. Kiemelte: az egyik leghatékonyabb fejlesztés – a márciusban újra kiírandó – környezetvédelmi operatív program pályázatán belül megvalósítható épületenergetikai fejlesztés, amellyel az épületek nyílászáróit, fűtésének korszerűsítését lehet elvégezni.

Az Ökováros-Ökorégió program eleme lehet például a Tettye Forrásház Zrt. szennyvízkezeléséből megmaradt hulladékainak hasznosítása egy biogáz üzemben, az így megtermelt gázzal pedig a járműveket is meg lehet hajtani.

Az erre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány már készül, számítani lehet arra, hogy a 2014-ben induló uniós pénzügyi ciklusban pedig ilyen jellegű beruházások is elindulnak – mondta Merza.

A szemléletformálásra is hangsúlyt fektetnek: tizenkét évfolyamon keresztül szeretnének oktatást folytatni. A nevelési program mintaprojektjét néhány iskolában már márciusban elindítják, a tapasztalatok elemzése után pedig 2013-tól azt kiterjesztik több pécsi oktatási intézményre is.