Vak férfival dulakodott – belehalt

Négy év fogházról jogerősen öt hónap, két évre felfüggesztett börtönre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a súlyosan látássérült férfinak a büntetését, akinek az unokatestvére azzal összefüggésben halt meg, hogy a két férfi dulakodásba keveredett 2009 novemberében Bocskán.

hirdetés

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntetőtanácsa megváltoztatta az ügyben korábban eljáró Zala Megyei Bíróság döntését és az 54 éves vádlottat nem halált okozó testi sértés, hanem súlyos testi sértés kísérlete miatt marasztalta el.

A látássérült férfi 2009. november 21-én együtt italozott unokatestvérével. Szóváltás alakult ki közöttük, s az unokatestvér ellökte a nála vendégeskedő, szinte vak rokonát. Ezután dulakodni kezdtek, ennek során a vádlott lökte meg unokatestvérét úgy, hogy az bezuhant a kamrába, a fejét pedig beütötte a padlóba.

A látássérült férfi ezután még többször megütötte és megrúgta támadóját. Az unokatestvér elvesztette eszméletét, néhány héten belül pedig belehalt fejsérülésébe.

A Pécsi Ítélőtábla a vádlottnak az unokatestvérével való dulakodását és az ő ellökését jogos védelmi helyzetnek minősítette, kimondva, hogy a vádlott nem felelős a rokon halálában. A padlón fekvő férfi bántalmazását azonban súlyos testi sértés kísérletének minősítette.