Vakvezető kutyusokat ünneplik Pécsen

Vakvezető kutyás közlekedés, vak-asztalitenisz, vak-amőba… – az ország csaknem 20 városában ünnepli élménydús programokkal a vakvezető kutyák világnapját a miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola április 25-én, szombaton.

hirdetés

Izgalmas játékok és különlegességek szerepelnek a programokban, amik a látó emberek számára érdekességek. Minden, amivel nem találkoznak a mindennapjaikban. Az egyes helyszíneken élménydús formában ismerkedhetnek ezekkel, és számos eszközt, játékot ki is próbálhatnak majd az érdeklődők. Bármit és mindent megtudhatnak a rejtélyes és rendkívüli vakvezető kutyákról is, sőt, helyenként letakart szemmel kipróbálhatják a vakvezető kutyás közlekedést is.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola programjai a hazánkban élő mintegy 80 ezer látássérült emberre, illetve a vakvezető kutyákra, és az ő jelentőségükre irányítják a figyelmet. Arra, hogy milyen óriási támogatást jelent a látássérült emberek számára segítőjük, egy vakvezető kutya. A képzett vakvezetők rendkívüli kutyák. Speciális tudásukkal több tekintetben is igazi támaszai lesznek egy látássérült embernek. Kiegészítik a gazdájukat, kapcsolatot teremtenek számára a környezettel, s ennek megfelelően vezetik és vigyázzák őt. Segítségükkel és pluszban nyújtott barátságukkal önállóságot és magabiztosságot adnak gazdájuknak, teljesebbé teszik az életét – ez óriási dolog! Hámmal a hátukon nagyon komoly és felelősségteljes munkát végeznek – egy ember életét vigyázzák. Hivatásuk a kutyák rendeltetésének egyik legszebbike.

Ezért volt sokak ünnepe az is, amikor április közepén sikeres vizsgát tett a Baráthegyinél kiképzett 50. vakvezető kutya. Az országban vele együtt 123 tanúsítvánnyal rendelkező vakvezető kutya dolgozik ma. Öröm volt ez az iskola munkáját lehetővé tevő támogatók sok ezres táborának, a látássérült emberelnek, az önkénteseknek és a kiképzőknek is.

Együtt ünnepelnek ők a világnapon is, amelynek programjai a látó embereknek is szólnak. Arra figyelmeztetnek, hogy ne feledkezzünk meg látássérült embertársainkról. Hogy legyünk figyelmesek, mert szükség lehet a mi segítségünkre is például egy busz érkezésekor vagy a zebránál, a lámpa váltásakor.

Mindenkit várnak hát az alábbi helyszíneken és időpontban, április 25-én, szombaton Pécsett, a Kossuth térrre, 10:00-13:00 (a Ki-látás Alapítvánnyal közösen)