Valahol nincs helye a találgatásnak

A kormányszóvivő szerint jó lenne, ha mindenki “tartózkodna a találgatásoktól” az önkormányzatok tartozásainak állami átvállalását érintő pénzügyi kérdések kapcsán.

hirdetés

A Portfolio.hu pénteken arról írt, hogy számításai szerint egy 20-25 százalékos önkormányzati adósságleírás miatt a bankoknak 122-153 milliárd forintos veszteségük keletkezne. Ezt annak kapcsán tette közzé a portál, hogy a Népszabadság kormánypárti politikusoktól úgy értesült: 20-25 százalékos diszkonttal venné át az önkormányzatok banki tartozását az állam. A kormány szerint banki szempontból kockázatosak az önkormányzati hitelek. Azt azonban a lap szerint még nem lehet tudni, hogy a diszkont az adósság egészére vagy csak a kockázatosabb részére vonatkozna.

A Portfolio.hu szerint a nem teljesítő és az átstrukturált önkormányzati adósság aránya együttesen alig haladja meg a 10 százalékot, vagyis sokkal jobb minőségű az önkormányzati portfólió a vállalatinál vagy a lakosságinál. A számítások szerint egy 20-25 százalékos adósságleírás miatt – ha a 612 milliárd forintnyi átvállalás mind banki követelést érint – a bankoknak 122-153 milliárd forintos veszteségük keletkezne, amit a céltartalékok visszaírása maximum 10 milliárd forint körüli összeggel mérsékelne. Mindez egy újabb, éves bankadónak megfelelő összegű terhet róna a bankszektorra – közölte a Portfolio.hu.

Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI kérdésére ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy jó lenne, ha ezekben a pénzügyi kérdésekben mindenki tartózkodna a találgatásoktól. “A kormány tárgyal az önkormányzatok adósságcsapdából történő kimentéséről, először a településekkel, azután a bankokkal. A tárgyalások előrehaladásával párhuzamosan amint lesz érdemi információ a témában, közölni fogjuk” – rögzítette.