Válaszút előtt a neves pécsi táncművész?

Hat határon túli magyar táncegyüttest vett tagjai sorába a Magyar Táncművészek Szövetsége hétfői közgyűlésén. Két intézmény – a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) – felvételi kérelmét támogatta. A pécsi Uhrik Dóra válaszút előtt állhat.

hirdetés

Hétfőtől a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, a Marosvásárhelyi Maros Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes és a székelyudvarhelyi Udvarhely Táncműhely is a Magyar Táncművészek Szövetségének rendes tagja.

A közgyűlést követően a szervezet elnöke, Mihályi Gábor az MTI-nek elmondta: vélhetően már előbb is megtehette volna a szövetség, hogy tagjainak sorába hívja ezeket a műhelyeket, hiszen a határon belüli és túli társulatok között élő kapcsolatok voltak. ”

Mihályi Gábor beszámolt arról is, hogy a szövetség hétfői közgyűlésén elnapolták a döntést az egri Gárdonyi Géza Színház tánctársulatának felvételével kapcsolatban, mert a teátrumban egy új társulat alakult, amelynek első bemutatóját csak ketten látták a szövetség tagjai közül. Türelmet kértek az egriektől – mondta a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a második premier után, a főiskola és az operabalett felvételekor ez a kérdés ismét napirendre tűzhető.

A hétfői ülésen szó esett a művésznyugdíjakról is. Mint Mihályi Gábor rámutatott, a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács úgy ítélte meg, hogy a művésznyugdíj megszüntetése szakmai egyeztetések hiányában aránytalanul több hátrány és kár forrása lehet, mint amennyi előnyt elérni kívántak a döntéshozók. “E kérdésben, miközben a szaktárcával konzultáció folyik, újabb időzített bombára találtunk” – emelte ki Mihályi Gábor.

Elmondta: Szakály György, az MTF rektora és Uhrik Dóra, a pécsi művészeti szakközépiskola igazgatója megkeresése alapján kiderült, hogy a bevezetett jövedelmi korlátok miatt előfordulhat, a nyugdíj mellett dolgozó nagy tudású mestereknek dönteniük kell, végig visznek-e egy tanítási évet, illetve évfolyamot. “Azt gondolom, ezt ugyanúgy nem lehet annyiban hagyni, mint a művésznyugdíjak kérdését, mert ha ki kell lépniük az oktatásból, lassan nem lesznek mesterek, de jó színvonalon táncoló fiatal művészek sem” – hangsúlyozta Mihályi Gábor.