Változásokat várnak a temetőnél

A Pécsi Temetkezési Kft.-nél ügyészségi vizsgálat folyt, mert szabálytalannak tartották az előtakarékossági szerződés módosítását. Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint a parkgondozást illetően vár előrelépést a cégtől.

– A temetkezéssel kapcsolatos előtakarékosság általános szerződési feltételei kapcsán folytattak vizsgálatot – közölte Petréteiné dr. Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség sajtóreferense. Az ügyészség a szóban forgó szerződési feltételek több pontjának érvénytelenítését kérte, mivel a társaság egyoldalúan tette mindezt, az ügyben a Baranya Megyei Bírósághoz fordult,

hirdetés

A cég jelenlegi ügyvezetője, Márfy Miklós szerint a korábbi szerződések nem feleltek meg a jogszabályoknak, lévén, kamatokat kellett volna fizetniük, ám ők nem folytathatnak pénzintézeti tevékenységet. Mint mondta, most az ügyészség jogászaival közösen módosítanak a szerződésen.

Az igazgató szerint nincs belső vizsgálat sem náluk, mindössze az elődje idején történt ügyekben nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere közölte: a közelmúltban éppen azért módosítottak a tulajdonosi és üzemeltetési struktúrán, hogy a holdingrendszerben hatékonyabban működhessenek. Hangsúlyozta: a cég életében alapvető változások nem várhatóak, ugyanakkor szeretnék elérni azt, hogy még inkább törődjenek a kegyeleti park zöldterületeivel, útjaival, járdáival. Az elmúlt 5-10 évben e téren nem volt ugyanis előrelépés. Kérdésünkre, miszerint a menedzsmentet illetően lesz-e változás, az alpolgármester úgy válaszolt, hogy az már az új vezetés felelőssége, kompetenciája.

A közgyűlés a minap döntött: a Pécsi Temetkezési Kft. 24,09 millió forintos névértékű üzletrészét kivonják a Pécsi Üzletrészkezelő Kft.-ből, amelyet a tőkeleszállítással egyidejűleg az önkormányzat tulajdonba vesz. A lépéssel a Pécsi Temetkezési Kft. az önkormányzat kizárólagos tulajdonába került. A gazdálkodás folyamatos nyomon követése, valamint a temetőben megvalósuló beruházások felügyelete céljából a Pécs Holding Zrt.-t mint kontrolling és műszaki apparátussal rendelkező szervezetet bízták meg a menedzsmentjogok gyakorlásával.

A Pécsi Temetkezési Kft. korábbi vezetői ellen többször is folyt vizsgálat. Ismert, hogy a polgármesteri hivatal belső ellenőrzése számos szabálytalanságot tárt fel 2009-ben, így például az akkori igazgató házánál dolgozhattak a temetői alkalmazottak – egybehangzóan állították ezt -, engedély nélkül vágtak ki fákat a sírkertben, majd azt haza is vitték a vezetők, dolgozók. Mindeközben a koporsók beszerzései kapcsán is találtak a revizorok szabálytalanságot.

Az őt megelőző cégvezető regnálása idején lefolytatott vizsgálat során szabálytalanságokat találtak gépkocsihasználattal kapcsolatban, a vezető 150 ezer forintért bérelt autót, önmagára kötött biztosítást, tolatóradart szereltetett az autóba, amelyre 1,2 milliót költöttek egy év alatt. A vezető ráadásul saját magának utalt ki annak idején jutalmat.