változatlan maradhat az idén a magyarországi alapkamat

Az árfolyamtényezők miatt az év végéig Magyarországon és Romániában változatlanok maradhatnak a jegybanki kamatok Peter Brezinschek, a Raiffeisen Bank International AG (RBI) Raiffeisen Research elemzői részlegének vezetője szerint.

hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szakértő kifejti: azon feltevés alapján, hogy az inflációs ráták az év második felétől 2012 közepéig csökkenni fognak, várhatóan csak azok a közép-kelet-európai jegybankok emelnek kamatot, amelyek az Európai Központi Bank monetáris politikájára összpontosítják a figyelmüket, így különösen a lengyel, a cseh, valamint az orosz. Magyarországon és Romániában az inflációs ráta a bázishatások miatt várhatóan sokkal alacsonyabb lesz.

Noha Görögország államadósság-válsága valóban domináns, Közép-Kelet-Európa fókuszpontjai másutt vannak – véli a szakértő, aki szerint megalapozott a remény, hogy a 2010-ben tapasztalt differenciált fellendülés az átmeneti 2011. év után az egész régióra kiterjed.

Közép-Európában 2011-re 3,3 százalékos GDP-növekedést jelez az elemző, míg a délkelet-európai országokban 1,9 százalékot.